Proporţia pensionarilor săraci este mai mare în Marea Britanie decât în România

Data publicării:
batrana parc-2

Cincisprezece ţări stau mai bine decât Marea Britanie atunci când este vorba despre nivelul de sărăcie în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani, potrivit unui nou raport realizat de Centrul Internaţional pentru Longevitate (ILC-UK). Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria şi Olanda se clasează înaintea Marii Britanii, scrie Mediafax. În plus, 16,1 la sută dintre pensionarii britanici trăiesc într-o relativă sărăcie, în timp ce în România proporţia acestora este de 15,4 la sută, iar în Letonia de 13,9 la sută.

Tăierile bugetare au determinat persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani să se lupte pentru a putea rămâne în serviciu până la vârsta de pensionare. Cel puţin 1,5 milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani au fost nevoite să renunţe la locul de muncă în ultimii opt ani din cauza unei combinaţii de şomaj, sănătate precară sau pensionare anticipată forţată.

"Putem învăţa multe de la Europa, de aceea folosim raportul pentru a ne compara cu vecinii noştri", a declarat o purtătoare de cuvânt a ILC-UK. "Sistemul de pensii de stat este stors şi este dificil ca oamenii să continue să facă economii când câştigurile nu cresc iar costurile sunt tot mai mari", a adăugat ea.

Organizaţiile umanitare au cerut Guvernului să facă mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. "Este scandalos că atât de multe persoane în vârstă din Marea Britanie trăiesc în sărăcie şi nu îşi pot permite să mănânce decent sau să aibă căldură în locuinţe. Mulţi pensionari trăiesc cu venituri foarte mici şi au mers pe sârmă în ultimii ani în timp ce preţurile la mâncare şi utilităţi au crescut", a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizaţiei Age UK.

Raportul, care urmează să fie publicat în această săptămână, arată, de asemenea, că pensia de stat în Marea Britanie este de doar 31,9 la sută din salariul mediu.

"Marea Britanie are unele dintre cele mai mici pensii din lumea dezvoltată. Ne bazăm în foarte mare măsură pe pensiile private dar cei care nu au şansa de a economisi, care poate şi-au pierdut locul de muncă sau, ca multe femei, nu au şansa de a primi o pensie de stat mai mare, sunt lăsaţi să trăiască în sărăcie", susţine expertul Ros Altmann.





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei