Propagandista lui Putin, Margarita Simonian, și alți şefi ai presei de stat din Rusia, sancționați de SUA

Data publicării:
margarita simonian
Margarita Simonian, redactor-șef la RT, televiziunea de casă a Kremlinului Foto: Profimedia Images

Statele Unite au sancţionat-o miercuri pe Margarita Simonian, redactorul-şef al reţelei televiziunii de stat ruse RT şi una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului. Alături de ea au mai fost sancționate nouă persoane și două organizații acuzate de "influență ostilă asupra alegerilor prezidențiale din acest an din SUA", a anunțat Departamentul  Trezoreriei SUA.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că redactorul-şef al RT, Margarita Simonovna Simonian, şi alte persoane afiliate reţelei au recrutat pe ascuns persoane influente din social media pentru a influenţa opinia publică din SUA şi a răspândi mesaje pro-Kremlin.

32 de domenii Internet, confiscate

FBI a solicitat separat permisiunea instanţei de a confisca 32 de domenii de internet despre care Guvernul american afirmă că sunt implicate în eforturi de „influenţă străină răuvoitoare”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia.

Vestea a venit cu puţin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să ia cuvântul la o reuniune a Grupului operativ privind ameninţările electorale al Departamentului de Justiţie.

Reacție la Moscova

O deputată din Duma de Stat a calificat acuzaţiile aduse drept „pure prostii” şi a declarat că pentru Moscova nu contează dacă republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris câştigă alegerile din 5 noiembrie. „Singurul câştigător al alegerilor din SUA este complexul industrial militar privat din SUA”, a declarat deputata Maria Butina pentru Reuters.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Reuters. Moscova a declarat în repetate rânduri că nu se amestecă în alegerile americane.

RT a ridiculizat acuzațiile

RT a răspuns ridiculizând acuzaţiile. „Trei lucruri sunt sigure în viaţă: moartea, taxele şi interferenţa RT în alegerile din SUA”, a declarat sarcastic postul de televiziune.

Departamentul de Justiţie a avertizat anterior că Rusia rămâne o ameninţare la adresa alegerilor prezidenţiale.

Oficialii americani au declarat că Rusia nu şi-a schimbat preferinţele faţă de alegerile prezidenţiale americane anterioare, indicând că Moscova îl favorizează pe Trump.

Evaluările anterioare ale serviciilor de informaţii americane au constatat că Moscova a încercat să îl ajute pe Trump în 2016, când a învins-o pe democrata Hillary Clinton, şi în 2020, când a pierdut în faţa democratului Joe Biden. Moscova a negat acuzaţiile.

Acțiuni anterioare

Lisa Monaco, al doilea oficial ca rang din Departamentul de Justiţie, a declarat luna trecută că preşedintele rus Vladimir Putin şi împuterniciţii săi au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători şi pe cei din statele unde lupta electorală este acerbă.

În iulie, Departamentul de Justiţie a declarat că a întrerupt o campanie rusă pe social media, cu linkuri către RT, care răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.

Luna trecută, FBI a percheziţionat locuinţele a doi americani care aveau legături cu presa de stat din Rusia - fostul inspector pentru armament al Organizaţiei Naţiunilor Unite Scott Ritter şi Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016.

Guvernul SUA a acuzat, de asemenea, Iranul că încearcă să influenţeze viitoarele alegeri prin operaţiuni cibernetice împotriva campaniilor Trump şi Harris. Campania Trump a declarat că Iranul se află în spatele scurgerii de documente interne ale sale către mass-media americane.

Agenţiile americane de informaţii au evaluat că China nu intenţionează să intervină în cursa prezidenţială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a relatat marţi că o operaţiune pe social media legată de Beijing denigrează politicieni americani şi transmite mesaje de dezbinare înainte de alegeri, pretinzând că este vorba despre conturi ale unor alegători americani, .

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
VIDEO: Un pacient a fost pus să cântat în timp ce era operat pe creier. De ce medicii chirurgi l-au...
Digi FM
Cum arată ceasul de 3 milioane de dolari purtat de Salman Khan. 714 diamante împodobesc accesoriul realizat...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Atacatorul care a vrut să-l ucidă pe Trump a dat un interviu în Newsweek România. Ce spunea în 2022?
Digi FM
ÎPS Teodosie, despre cum trebuie să se roage femeile acasă: “Cu capul acoperit, în fustă. Să nu se roage în...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...