Președintele Erdogan (stânga) și premierul chinez (dreapta) ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
Vizita de două zile este centrată îndeosebi pe chestiuni economice. Miercuri, Recep Erdogan s-a întâlnit cu șeful executivului de la Beijng, Li Keqiang. Au semnat mai multe acorduri bilaterale şi contracte de investiţii, însă sumele acestor înţelegeri nu au fost făcute publice.
Un subiect despre care președintele turc ar urma să discute cu interlocutorii săi de la Beijing, potrivit presei oficiale chineze, este intenţia Turciei de a cumpăra un sistem de apărare antiaeriană din China. Valoarea acestui contract, despre care se discută din 2013, este de aproximativ 3 miliarde de dolari. Tranzacţia nu este însă pe placul mai multor state occidentale, nemulţumite de faptul că Turcia, stat membru NATO, vrea să intensifice cooperarea militară cu China.
China Precision Machinery Import-Export Corp a oferit în 2013 cel mai bun preț pentru sistemul de apărare antiaeriană dorit de Turcia, dar înțelegerea a căzut la scurt timp, la presiunea aliaților din NATO ai Ankarei. Turcia a spus atunci că va lua în considerare sistemul de rachete sol-aer Patriot, produs de americanii de la Raytheon Co, sau cel oferit de Eurosarm GIE, un parteneriat franco-italian. Presa a scris că sistemul chinez de rachete ar fi fost cu cel puțin un miliard de dolari mai ieftin decât al companiilor vestice.
Turcia este deja inclusă de Statele Unite în arhitectura scutului antirachetă din Europa. Ankara va găzdui radarul ce va fi pus în legătură cu elementele scutului antirachetă din România.
Deocamdată nu se știe oficial dacă subiectul rachetelor sol-aer a fost abordat de Recep Erdogan cu interlocutorii săi de la Beijing. Un alt subiect sensibil care ar putea fi atins în discuții se referă la minoritatea musulmană din China, uigurii, adesea supusă reprimării din partea autorităților chineze și care a constituit sursa unor tensiuni între Beijing și Ankara.