Preşedintele Croaţiei: Experiența Poloniei este mult mai motivantă decât cea a României
Balazs Barabas: Uniunea Europeană şi zona euro au acum probleme destul de mari. Care este poziţia populaţiei croate faţă de intrarea în Uniunea Europeană şi în zona euro?
Ivo Josipovic: Cam două treimi din ceţăţenii ţării susţin intrarea în Uniunea Europeană, ceea ce este destul de bine. Zona euro face parte din obligaţiile noastre în acord cu tratatul de aderare, dar trebuie să îndeplinim cerinţele şi suntem destul de departe de acest lucru. Aşa că nu mă aştept să aderăm la zona euro mai devreme de doi, trei ani. Dar practic, noi trăim raportat la euro, pentru că toate preţurile sunt gândite în euro şi dacă întrebi pe cineva care este preţul unei case, sau al unui apartament, toată lumea va răspunde în euro. Şi mai mult de 80% din economiile noastre sunt de asemenea tot în euro. O să vedem cât de departe suntem de zona euro, dar sper că o să reuşim cât se poate de repede. Trebuie să subliniez că problemele serioase în zona euro, în principal nu sunt cauzate de moneda în sine. Ele sunt cauzate de slăbiciunea anumitor economii naţionale. Cred că soluţia nu este să avem mai puţine state care au euro, ci mai multe, în special pentru a întări piaţa comună şi pentru a avea reguli financiare clare. Fără disciplină financiară, fără să respectăm tot ceea ce s-a hotărât în zona euro, nu cred că este posibil să îmbunătăţim situaţia.
Balazs Barabas: Au fost investiţii specifice, sau dezvoltări speciale pentru aderarea la Uniunea Europeană?
Ivo Josipovic: Problema noastră principală nu a fost economia, ci alte aspecte: corupţia, minorităţile şi câteva reforme în domeniul economic de asemenea, în mod deosebit şantierele navale. Investiţiile nu au fost foarte importante în ultimii doi, trei, patru ani, dar sperăm ca postura de membru al Uniunii să fie un stimulent pentru investitori. Avem acum şi un pachet de legi noi, oferit de guvern şi de parlament, pentru a motiva oamenii să investească în Croaţia. Şi există mult interes, nu doar din partea ţărilor europene, dar şi din ţări din alte zone, China, Statele Unite şi altele.
Balazs Barabas: Aţi vorbit despre corupţie, care a fost de asemenea prezentată în martie şi în raportul Comisiei Europene. Ce progrese s-au făcut în acest domeniu?
Ivo Josipovic: Progresele sunt semnificative. Am avut câteva procese foarte importante împotriva unor foşti oficiali de nivel înalt. Dar cel mai important este că raportarea la corupţie s-a schimbat. Oamenii de rând, politicienii, toată lumea este interesată şi nu mai este posibil să întoarcem roata şi sunt sigur că vom avea succese semnificative.
Balazs Barabas: România este deja membru al Uniunii Europene, are o rată de absorbţie foarte mică a fondurilor europene. Cum vă pregătiţi să accesaţi eficient aceste fonduri?
Ivo Josipovic: Am făcut informări, avem câteva proiecte guvernamentale despre cum să putem ajuta oamenii, cred că o să urmăm şi experienţa României, dar mai degrabă pe cea a Poloniei, pentru că este mult mai motivantă, din păcate pentru dumneavoastră. Cred că este o oportunitate foarte bună pentru orice ţară, inclusiv pentru ale noastre, dar cu siguranţă este una dintre cele mai importante sarcini pentru guvernul nostru să susţină oamenii care au proiecte bune.
Balazs Barabas: Care a fost contribuţia dumneavoastră, ca preşedinte, la procesul de aderare la Uniunea Europeană?
Ivo Josipovic: În acord cu poziţia pe care o ocup, cea prezidenţială, prin constituţie, am participat la stabilirea de relaţii internaţionale, în mod deosebit la discuţii cu foşti miniştri, prim-miniştri, preşedinţi, am susţinut reformele aici în Croaţia, am motivat guvernul. A fost un efort comun. Cel mai important lucru a fost un fel de proiect naţional, pentru că toate partidele politice, indiferent de mărimea lor, au participat la acest efort comun. A fost într-adevăr o victorie a forţelor politice.
Balazs Barabas: Care este strategia pe termen mediu a Croaţiei, după intrarea în Uniunea Europeană?
Ivo Josipovic: În mod clar poziţia de stat membru UE este foarte importantă în continuare pentru reforme şi pentru noi strategii la nivel economic. Este important să atragem investitori şi să includem economia noastră total în piaţa europeană. Trebuie de asemenea să ne punem la punct relaţiile cu statele nou apărute din fosta Republică Iugoslavă, mai ales că cele mai multe dintre ele sunt membre CEFTA, Croaţia nu va fi membru CEFTA şi asta ar putea crea ceva turbulenţe. Acum Uniunea Europeană şi ţările CEFTA negociază cum să găsească o cale să depăşească această situaţie. Din punct de vedere politic suntem pentru extinderea Uniunii Europene, pentru că Europa nu este completă fără ţările din sud-est. Pentru noi este o problemă de securitate, dar de asemenea şi o chestiune economică, cultură, ştiinţă, turism şi suntem foarte pentru lărgirea Uniunii.
Balazs Barabas: Mii de oameni au protestat la Vukovar împotriva inscripţiilor bilingve. Este acesta un semn că reconcilierea dintre cele două naţiuni încă nu este funcţională?
Ivo Josipovic: Nu, a fost o situaţie specifică legată de istoria regiunii Vukovar. Avem precizări foarte clare în legislaţia noastră şi acum este o problemă a autorităţilor locale şi a guvernului să managerieze aceste situaţii în cel mai bun mod. Cu siguranţă nu este un motiv de noi turbulenţe între croaţi şi sârbi. Războiul a fost unul greu, au fost multe pierderi de vieţi omeneşti şi după război, suntem acum pe calea cea bună. Avem lege pentru protecţia minorităţilor, una dintre cele mai progresiste din câte ştiu, dar desigur în practică sunt câteva probleme. De asemenea, cel mai important lucru din punct de vedere politic şi etic este situaţia persoanelor dispărute.Aşa că situaţia este din ce în ce mai bună, dar cu siguranţă nu este suficient de bună, aşa că vor mai fi eforturi şi mai multe încercări şi discuţii pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre şi trebuie să vă spun că vom susţine Serbia pentru integrarea europeană atât politic cât şi tehnic.
Balazs Barabas: Croaţia trebuie să acopere o zonă foarte mare de frontieră care va fi practic graniţa Uniunii Europene. Este ţara pregătită pentru asta şi cum se pregăteşte pentru accesul în zona Schengen?
Ivo Josipovic: Mai mult sau mai puţin pregătirile sunt gata, în consultare cu EU, şi această graniţă Schengen va fi stabilită, dar nu ne dorim un "zid chinezesc" acolo. Credem că comunicarea dintre oameni, libera circulaţie în diferite direcţii trebuie să fie continuă şi aş menţiona exemplul Croaţiei. Cetăţenii croaţi au avut permisiunea să treacă graniţa doar cu buletinul în Italia, Slovenia şi Ungaria. Aşa că de ce nu permitem lucruri similare cetăţenilor din Bosnia-Herzegovina, Muntenegru şi Serbia?
Balazs Barabas: Cum a ajutat România aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană?
Ivo Josipovic: Am avut o importantă susţinere politică din partea ţării dumneavoastră şi suntem recunoscători. Ratificarea a fost făcută corect şi cred că acum trebuie să ne bucurăm de noile posibilităţi care vin odată cu statutul de membru, mai ales în domeniul economic. Este foarte importat pentru ambele ţări, pentru că sunt probleme în ambele ţări, să se ajute reciproc.
Balazs Barabas: Aţi avut o întâlnire anul trecut cu preşedintele Băsescu, în timpul căreia aţi discutat despre cooperarea economică. Ce s-a întâmplat de atunci, în anul care a trecut?
Ivo Josipovic: Economia nu este sarcina mea, aşa cum prevede constituţia, dar am urmărit mereu ce se întâmplă şi am văzut interes din partea oamenilor noştri de afaceri de a stabili relaţii corecte nu doar cu România, dar şi cu România. Am fost însoţit de câţiva oameni de afaceri în vizita mea în România şi sper că economia îşi va găsi calea să întărească relaţiile dintre cele două ţări. În mod clar nu cred că politica, guvernele, preşedinţii, pot conduce economia ca pe un copil mic, acest lucru nu este posibil. Sarcina importantă a guvernului şi politicienilor este să creeze toate condiţiile propice cooperării. Asta înseamnă taxe, reguli pentru investiţii, securitate fiscală şi toate celelalte cerinţe.
Balazs Barabas: Ce credeţi despre protecţia minorităţii croate din România?
Ivo Josipovic: Am vizitat zonele în care trăiesc croaţi şi nu am auzit niciun fel de plângeri, erau foarte mulţumiţi. Bineînţeles că situaţia economică diferă de la familie la familie, dar în ceea ce priveşte posibilitatea lor de a se afirma ca şi minoritate croată, nu am avut.
Balazs Barabas: Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru România şi poporul român?
Ivo Josipovic: Vom fi împreună în marea familie europeană, sunt foarte multe interese comune şi sper ca în viitor, în cadrul Uniunii Europene, vom avea o colaborare excelentă şi parteneriate. De asemenea relaţiile bilaterale ar trebui să fie intensificate, în economie, în cultură, în turism, dar şi în zona ştiinţifică. Cred că zona pentru cooperare este importantă, este deschisă şi avem posibilitatea să o creştem.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News