Președintele care și-a obligat poporul să ia un leac pentru HIV, inventat chiar de el, din ierburi

Data publicării:
condiment lingurita shutterstock_556672273
Foto: Shutterstock

Fostul președinte al Gambiei, Yahya Jammeh, care a stat la putere mai bine de două decenii înainte de a pleca din țară în 2017, a fost acuzat de multe crime, dar niciuna nu e mai bizară decât aceea că a forțat mii de oameni infectați cu HIV să urmeze un tratament cu o mixtură de ierburi, pe care l-a inventat chiar el. O parte dintre acești oameni au murit, dar numărul lor nu se cunoaște, potrivit BBC.

68th Session Of The United Nations General Assembly Begins
Foto: Guliver/Getty Images

La începutul anului 2007, Jammeh a anunțat că a inventat el însuși un leac miraculos pentru virusul care provoacă SIDA. A spus că a folosit un amestec de plante medicinale și tehnici de vindecare spirituală. Și mai ciudat, susținea că tratamentul acționează numai în zilele de joi și de luni.

Firesc, autoritățile medicale internaționale au spus că e o escrocherie și încă una extrem de periculoasă. Numai că în Gambia, să spui președintelui că vorbește prostii însemna practic să-ți semnezi condamnarea la închisoare. Așa că, în momentul în care pe adresa unei organizații caritabile din țară dedicată persoanelor infectate cu HIV a venit o invitație prin care se solicitau voluntari pentru programul de tratament al președintelui, nimeni nu a îndrăznit să refuze. 

„M-am gândit să trimit niște oameni, dar m-am temut că dacă nu mă duc chiar eu, s-ar putea să dau de necaz”, spune Lamin Ceesay, președintele acestei organizații și prima persoană din Gambia care a recunoscut public, în anii 2000, că are HIV. „Și m-am mai gândit: în fond, de ce nu? Nu poate să facă niciun rău”, a povestit el. 

S-a dovedit însă că Ceesay s-a înșelat. Abia când a ajuns la clinica președintelui, improvizată la Palatul Prezidențial, i s-au explicat regulile programului: fără fumat, fără băut ceai sau cafea. Fără sex. Dar mai ales, fără niciun fel de alt medicament, inclusiv tratamentele antiretrovirale pe care i le prescriseseră doctorii săi curanți. 

President And Mrs. Obama Host White House Dinner For US-Africa Leaders Summit
Fostul președinte al Gambiei și soția au fost primiți la Casa Albă în 2014 FOTO: Guliver/Getty Images

Nu mai era nicio scăpare. Bodyguarzii înarmați ai lui Jammeh stăteau în fața ușilor clinicii. În următoarele șase luni, li s-a spus pacienților, nimeni nu va avea voie să iasă din clinică fără permisiunea expresă a președintelui. 

Și așa a început tratamentul.

În fiecare dimineață, președintele îi ungea pe pacienți pe trup cu o misterioasă pastă verde, timp în care cânta rugăciuni dintr-un Coran îmbrăcat în piele. Apoi, de două ori pe zi, pacienții aveau obligația să bea dintr-o sticlă în care era o poțiune din ierburi, de culoare galbenă. Jammeh a refuzat cu obstinație să dezvăluie ce era în sticlă, deși i se spusese că dacă într-adevăr a găsit un leac pentru HIV, ar putea face Gambia bogată peste noapte.

Nu se știe ce era în sticlă, cert e că i-a provocat constant diaree lui Ceesay. Bărbatul a luat și tuberculoză de la un alt pacient și în cele din urmă a devenit atât de slăbit, încât a trebuit să fie transferat la un spital adevărat. Analizeze au arătat că virusul HIV pe care îl purta în corp proliferase și a fost pus din nou pe tratament antiretroviral. 

Ceesay a fost, totuși, printre cei norocoși. Soția lui, și ea HIV-pozitivă, a murit în timpul tratamentului cu ierburi. Au murit, de fapt, majoritatea celorlalți pacienți. „Tot timpul eram invitat la câte o înmormântare”, spune Ceesay. 

Nu acesta era, însă, tabloul promovat de președintele Jammeh, care i-a obligat pe pacienți să apară la televiziunea de stat din Gambia și să proslăvească succesul programului său anti-HIV. Printre acești pacienți s-a numărat și Ousman Sowe, care avea o diplomă în sănătate publică obținută la Universitatea Leeds din Marea Britanie. Dorind să dea programului său o seriozitate academică, Jammeh și l-a făcut pe Sowe purtător de cuvânt, în încercarea de a rispi îndoielile jurnaliștilor străini increduli. La un moment dat, Sowe a declarat unui reporter de la BBC că are „sută la sută încredere” în tratament. De fapt, obligat și el să renunțe la tratamentul său antiretroviral, Sowe a devenit atât de slăbit, încât abia mai putea urca câteva scări. „Ca persoană educată ce eram, știam că toate astea erau prostii”, mărturisește acum Sowe. „Dar nu puteam spune nimic împotrivă, chiar dacă erau oameni care mureau”, adaugă el în apărarea sa. 

Acum, Sowe și ceilalți pacienți care au supraviețuit lucrează cu Aids-Free World, o organizație neguvernamentală americană care vrea să-l aducă în fața justiției pe fostul președinte al Gambiei pentru ceea ce a făcut. Ar putea fi unul dintre cele mai mari scandaluri de încălcare a drepturilor omului din regimul său. Și ceea ce este și mai șocant, spre deosebire de închisorile secrete sau camerele de tortură, este că aceste abuzuri au fost comise în văzul lumii. Pe de altă parte, lui Jammeh nu prea îi plăcea să fie controlat. Un înalt oficial ONU din domeniul sănătății, care a ridicat unele obiecții, a fost imediat expulzat din Gambia. 

În final, circa 9.000 de oameni se crede că ar fi fost tratați la clinica președintelui. Cum toate arhivele clinicii erau secrete, nimeni nu a putut stabili nici măcar câți dintre ei au murit.

Un singur lucru este totuși sigur - singurul „miracol” al tratamentului său a fost că până la urmă există oameni care au supraviețuit. 

Venit la putere în 1994 prin lovitură de stat militară, Yahya Jammeh a fost ales și reales succesiv președinte până în 2016, când a pierdut alegerile. Au fost ani de dictatură, în care a împiedicat libertatea de exprimare a presei și a prigonit minoritățile sexuale și partidele de opoziție. A acceptat cu greu rezultatul alegerilor din 2016, care au fost o adevărată surpriză, și a renunțat la putere, plecând în exil, abia când au intervenit trupe ale statului vecin, Senegal, cu care întreținuse relații de prietenie.

Un consilier al succesorului său la Președinție a afirmat că Jammeh a luat din visteria statului, când a plecat, 11,4 milioane de dolari. Ulterior, s-a spus că a deturnat în timpul mandatelor sale peste 50 de milioane de dolari. A plecat în Guineea Ecuatorială folosindu-se de un avion cargo cu care și-a transportat mașinile de lux pe care le colecționase în timpul celor mai bine de două decenii cât s-a aflat la putere. Avionul și l-ar fi cumpărat cu bani din fondul de pensii.

După ce în 2014 fusese primit la Casa Albă în vizită, președintele Trump i-a interzis anul trecut să mai intre pe teritoriul Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...