Evo Morales se întorcea de la Moscova, unde participase la un summit. Avionul a fost percheziţionat de poliţia austriacă, iar preşedintele Boliviei şi-a reluat călătoria abia astăzi, după ce a fost nevoit să petreacă noaptea într-un hotel din Viena.
Incidentul a stârnit atât furia bolivienilor, cât şi a liderilor sud-americani, nemulţumiţi de tratamentul aplicat preşedintelui Morales.
Avionul în care se afla preşedintele Boliviei a fost forţat să aterizeze pe aeroportul din Viena pentru realimentare după ce Franţa, Portugalia şi Italia l-au refuzat. Evo Morales şi echipa sa au coborât din avion pentru a-i lăsa pe agenţii austrieci să controleze aparatul.
Oficialii bolivieni au condamnat imediat măsura luată de cele trei ţări europene, pe care le acuză de încălcarea normelor diplomatice şi de punerea în pericol a vieţii preşedintelui Evo Morales.
„Preşedintele Evo Morales a fost sechestrat de imperialişti şi a fost reţinut în Europa”, a spus Alvaro Garcia Linera, vicepreşedintele Boliviei.
La scurtă vreme după ce au aflat că aparatul preşedintelui bolivian a fost reţinut pe aeroportul din Viena, zeci de persoane s-au adunat să protesteze în faţa ambasadei Franţei din La Paz, una dintre ţările care au refuzat intrarea aparatului în spaţiul lor aerian.
În sprijinul Boliviei s-au pronunţat imediat Ecuadorul şi Venezuela, alte ţări în care fostul agent al agenţiei americane de securitate, Edward Snowden, a cerut azil.
El a devenit inamicul numărul unu al administraţiei de la Washington, după ce a dezvăluit existenţa unui program american secret de supraveghere a comunicaţiilor mondiale.