Premiul Nobel pentru Pace 2022: Două organizații pentru drepturile omului din Ucraina și Rusia și un activist din Belarus

Data actualizării: Data publicării:
Nobel Peace Prize
Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 12:13 Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiațki din Belarus, organizației rusești pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile.

„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat, timp de mulți ani, dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort extraordinar de a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzarea puterii. Împreună ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, arată un comunicat al Comitetului norvegian Nobel.

Ales Bialiațki a fost unul dintre inițiatorii mișcării democratice care a apărut în Belarus la mijlocul anilor ’80. El și-a devotat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa. Printre alte lucruri, el a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996 ca răspuns la amendamentele constituționale controversate care i-au dat președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat proteste ample. Viasna a oferit sprijin protestatarilor închiși și familiilor lor. În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație a drepturilor omului cu bază largă care a documentat și a protestat împotriva folosirii de către autorități a torturii față de prizonieri politici.

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost stabilită în 1987 de către activiști pentru drepturile omului în fosta Uniune Sovietică care au vrut să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată. Laureatul pentru Premiul Nobel pentru Pace Andrei Saharov și avocatul pentru drepturile omului Svetlana Gannușkina au fost printre fondatori. Memorial se bazează pe noțiunea că confruntarea crimelor din trecut este esențială pentru a preveni unele noi.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kiev în 2007 cu scopul de a avansa drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul s-a poziționat pentru întărirea societății civile ucrainene și să pună presiune pe autorități pentru a face din Ucraina o democrație deplină. Pentru a dezvolta Ucraina într-un stat guvernat de statul de drept, Centrul pentru Libertăți Civile a militat activ ca Ucraina să devină afiliată la Curtea Penală Internațională.

--știre inițială--

Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat vineri, experții speculând că ar putea fi acordat criticilor lui Vladimir Putin, activiștilor de mediu sau chiar nimănui, în contextul războiului din Ucraina.

Privit ca un punct culminant al sezonului decernării premiilor Nobel, laureatul Premiului pentru Pace va fi anunțat la ora 12:00 în Oslo, pe fondul invaziei ruse în Ucraina care a afundat Europa în cea mai gravă criză de la Al Doilea Război Mondial.

Comisia norvegiană Nobel păstrează în mare secret lista de nominalizări, însă este cunoscut faptul că 343 de nume se află pe aceasta, inclusiv 251 de indivizi și 92 de organizații.

Unii experți consideră că pentru comisie este greu de ignorat războiul din Ucraina, care domină titlurile de presă de la începutul anului, scrie France 24.

Într-un astfel de caz, directorul Institutului pentru Cercetarea Păcii de la Oslo, Henrik Urdal, a declarat pentru postul norvegian NRK că posibili laureați sunt liderul opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia și dizidentul rus Alexei Navalnîi.

De asemenea, și Curtea Internațională de Justiție cu sediul la Haga ar putea fi laureată, având în vedere că în martie a ordonat încetarea imediată a ofensivei ruse. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați ar putea fi numele anunțat, având în vedere că milioane de oameni au fost strămutați din cauza conflictelor. Urdal consideră și Curtea Penală Internațională, de asemenea cu sediul la Haga, sau site-ul de investigații Bellingcat, printre posibilii laureați, datorită documentării posibilelor crime de război.

Șansele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sunt văzute ca minime, atâta timp cât războiul este în desfășurare, chiar dacă este favorit la casele de pariuri.

Între timp, alți observatori Nobel, inclusiv Oda Andersen Nyborg, șeful Consiliului norvegian pentru Pace, au sugerat că premiul ar putea merge anul acesta către activiști de mediu, având în vedere criza climatică.

Și activista de mediu suedeză, Greta Thunberg, este privită ca un potențial laureat Nobel în ultimii ani, în ciuda vârstei sale fragede, și ar putea fi anunțată grație mișcării sale „Vineri pentru viitor”. De asemenea, biologul britanic David Attenborough sau alți ecologiști ar putea primi premiul.

Câltigătorul va primi aproximativ 900.000 de euro. Acești bani ar urma să fie donați integral sau parțial către diferite cauze.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...