Prim-ministrul a explicat că a luat decizia din cauza crizei politice create artificial în ţara sa.
"Am luat decizia de a demisiona. O voi prezenta marți, 12 aprilie, parlamentului", a anunțat Iațeniuk în cadrul emisiunii "Zece minute cu primul ministru" reluată de mai multe posturi de televiziune din Ucraina, potrivit Agerpres.
"Decizia mea se bazează pe o serie de motive — criza politica în guvern a fost declanșată artificial, dorința de a schimba o persoană i-a orbit pe politicieni și le-a paralizat voința de a face schimbări reale în țară", a spus el.
Arseni Iaţeniuk a fost unul dintre liderii opoziţiei regimului condus de Victor Ianukovici şi a devenit premier în februarie 2014, după răsturnarea de la putere a liderului pro-rus.
Premierul Ucrainei şi-a anunţat demisia, pe care ar urma să o înainteze Parlamentului în această săptămână. Arseni Iaţeniuk a explicat că a luat decizia din cauza crizei politice create artificial în ţara sa. Anunţul vine totuşi la aproape două luni după ce preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut să plece din fruntea Guvernului, din cauza lipsei reformelor.
Context
Aşa ar urma să-şi încheie Arseni Iaţeniuk cei peste doi ani de mandat în fruntea executivului de la Kiev, într-o perioadă extrem de tensionată pentru ţara vecină. Devenit premier imediat după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, Arseni Iaţeniuk e considerat unul dintre liderii prooccidentali din Ucraina, iar de numele său mulţi îşi legau toate speranţele în privinţa scoaterii ţării de sub influenţa rusă. Tensiunile separatiste din estul ţării şi anexarea ilegală a peninsulei Crimea de către Rusia, în martie 2014, au erodat însă guvernarea Iaţeniuk. Opinia publică şi adversarii politici au început să îi reproşeze tot mai des lipsa reformelor. Unii au devenit chiar violenţi, iar în decembrie anul trecut, a fost luat pe sus de la tribuna Parlamentului de câţiva parlamentari nemulţumiţi.
Iar în luna februarie a acestui an, preşedintele Petro Poroşenko a cerut demisia premierului, pe motiv că nu a promovat suficient reformele cerute de creditorii internaţionali. Numai că dorinţa şefului statului nu a avut ecou printre parlamentarii ucraineni, care i-au acordat un vot de încredere prim-ministrului.
„Dorinţa de a schimba o singură persoană a orbit politicienii şi le-a paralizat voinţa de a schimba ceva real în această ţară. Nu putem permite destabilizarea puterii executive într-o perioadă de război”, a spus Arseni Iațeniuk.
Odată cu anunţul demisiei, Arseni Iaţeniuk a anunțat şi cine e cel care îi va continua reformele. E vorba despre actualul preşedinte al Parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman.
Demisia lui Iațeniuk pare să-i bucure pe ucraineni.
„Slavă Domnului că a plecat. S-a crezut indispensabil, credea că nimeni nu îl poate înlocui”, spune unul dintre ei.
„Iaţeniuk era un populist. De fapt, toate măsurile pe care le-a iniţiat, tot ce a făcut a fost pentru a da bine în presă”, consideră un altul.
Demisia lui Arseni Iaţeniuk vine într-un moment extrem de dificil pentru Ucraina. Creditorii occidentali sunt tot mai nemulţumiţi de mersul reformelor. Iar ţara are nevoie urgentă de un guvern stabil, dacă vrea că încheie negocierile cu FMI, pentru un nou ajutor, în valoare de aproape două miliarde de dolari.