Doi cosmonauţi ruşi sunt cei cărora le revine onoarea de a face această promenadă istorică, programată să dureze aproximativ o oră. Momentul este imortalizat de către ceilalţi colegi ai lor, aflaţi la bordul staţiei. Flacăra va sta câteva minute în spaţiul extraatmosferic, unde va fi predată echipajului care se va întoarce pe Pământ pe 11 noiembrie.
Pentru a nu exista riscul pierderii ei în spaţiu, torţa va fi legată cu un cablu de siguranţă de unul dintre cosmonauţii ruşi. Pe toată durata prezenţei sale pe naveta spaţială, torţa olimpică rămâne stinsă, din motive de securitate.
După prima sa călătorie în spaţiul cosmic, torţa se va întoarce pe Pământ, în cursul zilei de luni, şi îşi va continua cursa de 65 de mii de kilometri în spaţiul rus.
Torţa va ajunge la Soci pe data de 7 februarie, când vor începe Jocurile Olimpice de Iarnă. Până atunci, Organizatorii Olimpiadei de Iarnă intenţionează să ducă flacăra şi pe cel mai înalt vârf muntos din Rusia, Elbrus, precum şi pe fundul lacului Baikal.
În total, Torţa olimpică va traversa 2.900 de localităţi de pe teritoriul Rusiei şi va fi purtată de 14 mii de persoane.
Nu este pentru prima oară când o flacără olimpică este trimisă în spaţiu. S-a mai întâmplat în 1996 şi în 2000, dar nu a fost scoasă în afară în afara staţiei Spaţiale. Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci vor avea loc în perioada 7 - 23 februarie 2014.