Vasile Olan, consilier local al municipiului Mangalia: „Identificarea unor spaţii pentru amplasarea de corturi pentru un număr de 500 de potenţiali imigranţi şi care să asigure condiţii minime de igienă, surse de apă.”
Este mesajul oficial care a ajuns la Primăria Mangalia de la Ministerul Afacerilor Interne. Iar documentul a împărţit oraşul în două: cei care n-au nimic împotriva amplasării taberelor de refugiaţi în zona oraşului, aflat aproape de graniţa cu Bulgaria, şi cei care nici nu vor să audă de ele.
Vasile Olan, consilier local: „Suntem alături de oamenii care au probleme pentru că până înainte de 89 şi noi am trecut prin situaţii d-astea, sigur, nu cu gloata cum sunt ei acum.”
Paul Foleanu, consiler local: „Şi 50 de persoane care ar umbla pe plajă printre turişti şi evident că nu cred că i-ar ajuta la ceva, le-ar solicita bani... na, n-ar fi o situaţie deloc confortabilă.”
Şeful cultului musulman în România spune că, deocamdată, nu s-a discutat nimic despre găzduirea unor refugiaţi în comunitatea lor. Dar e convins că integrarea lor ar fi uşoară.
„Noi avem o experienţă foarte vastă ca ţară, o colaborare foarte bună cu statele arabe, o relaţie care ţine de foarte multe decenii cu ţările arabe şi cu ajutorul lui Dumnezeu, eu sper că vom fi în folosul acestor refugiaţi”, a spus Iuusuf Murat, şeful Cultului Musulman în România.
Până luni, aleşii locali trebuie să stabilească zona unde va fi ridicată tabăra de refugiaţi.
„O parcare este una dintre variantele luate în calcul pentru a amplasa corturile de refugiaţi. Locul se află la doar câteva sute de metri de vilele şi hotelurile în care pot fi cazaţi poliţiştii de frontieră desemnaţi să supravegheze imigranţii”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.
Primarul din Negru Vodă spune că a primit şi el o cerere similară de la Garda de Coastă.
Ion Nicolin: „Le-am pus la dispoziţie sala de sport, terenul de sport pentru campare şi nişte porţiuni de islaz.”
În Calafat, edilii au găsit un teren cu utilităţi, care poate fi folosit pentru corturile refugiaţilor.
Mircea Guţă, primarul municipiului Calafat: „A existat o solicitare din partea Poliţiei de Frontieră. Cred că a fost la modul general. S-au identificat toate posibilitățile în întreaga zonă. Ce posibilități avem de campare sau în cazuri extreme de cazare a imigranților.”
În Calafat, oraşul situat pe malul Dunării, se ajunge foarte uşor din Bulgaria - pe podul Noua Europă, inaugurat în urmă cu doi ani.
Citiți și