Ideea de a accepta o cotă mai mare de imigranți decât cea stabilită la Bruxelles nu este nouă. Încă din toamna anului trecut, portughezii se arătau dispuși să primească mai mulți refugiați, iar săptămâna trecută oficialii de la Lisabona au reluat subiectul cotelor de refugiați. Premierul portughez le-a propus parlamentarilor din țara sa încă și mai mulți refugiați - în jur de zece mii. Deși celelalte state europene au răsuflat ușurate la auzul acestor vești, portughezii nu și-au propus neapărat să le facă un bine.
Miza este alta - folosirea refugiaților pentru a stopa procesul de îmbătrânire al populației. Asta pentru că Portugalia are serioase probleme la acest capitol. Țara se află pe locul doi în topul statelor europene cu cea mai scăzută rată a natalității. Pe viitor, nu va avea cine să mai muncească și implicit, cine să plătească pensiile.
Ce-i drept, este destul de greu ca acest plan să se concretizeze de unul singur, căci imigranții nu se înghesuie la granițe Portugaliei. Până în prezent, în țară au venit doar 32 de imigranți și relocările propuse de Uniunea Europeană sunt de fapt, o binecuvântare pentru Portugalia. Așa cum era de așteptat, imigranții s-au orientat către țările mai bogate din nordul Europei, cum sunt Suedia ori către Germania.
De altfel, Portugalia nu este singura care vrea să încetinească îmbătrânirea populației cu ajutorul refugiaților. Și Germania mizează pe forţa de muncă a imigranţilor pentru a-şi salva propria economie. Asta pentru că, la fel ca și Portugalia, și Germania are o populație îmbătrânită. În toamna anului trecut, ministrul german al economiei declara că dacă vor reuși să îi instruiască pe noii veniți, s-ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale economiei germane: insuficiența forței de muncă. De altfel, cele mai recente date arată că imigranţii au ocupat circa două treimi din cele 1,5 milioane de locuri de muncă create în Germania, în ultimii cinci ani.