PORTRET. Cine a fost împăratul Akihito și ce lasă în urmă

Data actualizării: Data publicării:
akihito

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat marți, fiind primul gest de acest gen din istoria ultimilor 200 de ani a Japoniei. Domnia lui de 30 de ani este văzută de istorici ca o revoluţie paşnică de la monarhia divină, care a dominat Japonia peste două mii de ani, la monarhia constituţională. Criticat de conservatori, apreciat de progresişti, Akihito a făcut din apropierea de popor, marele atuu al domniei lui, alături de promovarea păcii la nivel mondial. I-a stat alături, în toţi aceşti ani, Michiko, poate cea mai iubită împărăteasă a Japoniei.

Timp de 30 de ani, din balconul palatului imperial, niponii au primit salutul aceluiaşi împărat. Afecţiunea de care s-a înconjurat Akihito se datorează faptului că monarhul, care odinioară avea un rol undeva între cer şi pământ, a ştiut când să coboare alături de supuşi pentru a-i alina şi încuraja. Nu şi-a uitat niciodată menirea.

În acelaşi timp, împăratul trebuie, la rândul lui, să acorde mare atenţie rolului său, să depună eforturi pentru ca oamenii să aibă o înţelegere aprofundată a acestui rol şi să ţină mereu cont de faptul că împăratul trebuie să fie mereu alături de poporul său”, spune Akihito, împăratul Japoniei.

Al 125-lea monarh al Imperiului Ţării Soarelui s-a născut pe 23 decembrie 1933. Încă de la început, viaţa sa a părut sub semnul schimbării. Părinţii au hotărât să primească educaţie occidentală, în paralel cu cea tradiţională. Akihito a ajuns astfel student în Anglia, dar nu şi-a neglijat nicio clipă obligaţiile de prinţ moştenitor.

Atac asupra caleștii princiare, la nuntă

Până să urce pe Tronul Crizantemei, Akihito a mai înregistrat o premieră. A cerut-o în căsătorie pe Michiko Shoda, prima femeie fără sânge albastru care avea să devină împărăteasă şi cel mai fidel sfătuitor al suveranului Japoniei. În 1959, căsătoria lor a fost un adevărat festival al presei mondene.

Conservatorii niponi erau însă consternaţi de alegerea prinţului, iar atmosfera ostilă faţă de proaspăta prinţesă a făcut ca tocmai în ziua nunţii, un bărbat să atace caleaşca princiară. Din fericire, a fost oprit la timp. Apoi, timp de trei decenii, cuplul princiar a trăit discret, până în 1989, când Akihito şi Michiko au devenit împăratul şi împărăteasa Japoniei.

Misiunea de monarh a lui Akihito a fost de la început dificilă. Trebuia să cinstească memoria tatălui său, dar era conştient că trebuie să se desprindă de moştenirea politică a acestuia, legată de rolul Japoniei în al Doilea Război Mondial. Akihito a ieşit din izolarea tradiţională a familiei imperiale. Împreună cu împărăteasa, s-a întâlnit cu victimele unor catastrofe naturale, a vizitat cămine de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, cu o naturaleţe şi lipsă de protocol ce i-au atras deopotrivă criticile conservatorilor şi admiraţia progresiştilor.

Gestul inedit al împăratului

Tot împăratul a dat semnalul unei acceptări a responsabilităţii Japoniei pentru ororile comise de armată în cel de-al Doilea Război Mondial. A vizitat China, Indonezia sau Filipine, ţări atacate şi ocupate în timpul conflagraţiei mondiale, iar la 70 de ani de la sfârşitul războiului a vorbit de remuşcări profunde, fidel crezului domniei sale: Pace Pretutindeni.

„Nu vom repeta niciodată ororile războiului. Eu, împreună cu întreaga naţiune japoneză, ne exprimăm cele mai profunde remuşcări, în memoria celor care au murit în război”, a spus Akihito.

Împărații iubitori de tenis

Demni, uşor ireali în felul în care se mişcă, salută şi zâmbesc, Akihito şi Michiko au fost timp de 30 de ani chipul perfect al monarhiei nipone. Undeva departe, dar în acelaşi timp aproape de supuşi, ca un fel de rude pe care le revezi întodeauna cu plăcere. Pentru ei înşişi, suveranii şi-ai păstrat intimitatea pasiunilor, fie că vorbim de muzica clasică sau de tenisul pe care îl practică împreună de peste jumătate de secol.

Deşi împăratul Japoniei nu mai este considerat oficial un zeu din 1945 încoace, mulţi japonezi continuă să venereze familia imperială, aşa că anunţul abdicării, venit din senin acum trei ani, i-a şocat pe niponi.

Mă gândesc la ce ar fi mai bine pentru ţară, pentru popor şi pentru membrii familiei imperiale care îmi vor fi succesori”, și-a argumentat împăratul decizia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...