Pompeo: Există probe imense că virusul a plecat din laboratorul din Wuhan. Cum a devenit Covid-19 armă în războiul comercial SUA-China

Data actualizării: Data publicării:
razboi comercial sua china
Foto: Guliver/Gettyimages

Administrația Trump vrea să pedepsească regimul de la Beijing pentru pandemia de coronavirus și folosește acest motiv pentru a introduce noi sancțiuni comerciale Chinei. Donald Trump a intensificat deja atacurile și lasă de înțeles că va folosi această temă în campania prezidențială pentru un nou mandat la Casa Albă. Între timp, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, amplifică războiul declarațiilor și susține că există „probe imense” că noul coronavirus provine din laboratorul din Wuhan.

Administrația Trump lucrează la un plan pe termen lung pentru „a pedepsi” China pentru pandemia de coronavirus. Mai multe surse din cadrul administrației americane spun că există intenția de a folosi diverse instrumente, inclusiv sancțiuni, anularea obligațiilor privind datoriile SUA și elaborarea de noi politici comerciale, scrie CNN. 

SUA este însă dependentă de lanțurile de aprovizionare din China, iar acesta se pare că va fi primul domeniu în care va muta Administrația Trump.

„Readucerea fabricilor” din China în SUA este principalul obiectiv impus de președintele Trump, care are în vedere creșterea tarifelor comerciale. Este o presiune la nivel întregului guvern pentru a muta producția și lanțurile de aprovizionare departe de China, au declarat înalți oficiali ai administrației americane, pentru Reuters.

„Am lucrat la reducerea dependenței de lanțurile de aprovizionare din China în ultimii ani, dar acum am accelerat acest proces”, a declarat Keith Krach, subsecretar pentru creștere economică, energie și mediu.

Departamentul de Comerț al SUA, agențiile de stat și alte agenții caută modalități de a determina companiile americane să își mute atât aprovizionarea, cât și producția din China. Stimulentele fiscale și potențialele subvenții de redresare sunt printre măsurile luate în considerare pentru a stimula schimbările.

„Acest moment este o furtună perfectă. Pandemia a cristalizat toate grijile pe care oamenii le-au avut cu privire la a face afaceri cu China ”, a declarat un alt oficial al SUA.

Trump a spus în repetate rânduri că poate pune tarife noi peste peste cele existente deja de până la 25% pentru mărfurile din China. Însă, companiile americane, care plătesc tarifele, sunt deja afectate de efectele pandemiei.

Alte modalități de a pedepsi China pot include sancțiuni asupra funcționarilor sau companiilor și relații mai strânse cu Taiwanul, scrie Reuters.

Statele Unite fac presiuni pentru a crea o alianță de „parteneri de încredere” supranumită „Rețeaua de prosperitate economică”. Acesta ar include companii și grupuri ale societății civile care operează sub același set de standarde pentru toate domeniile, de la afaceri digitale, energie și infrastructură la cercetare, educație și comerț.

Guvernul SUA colaborează cu Australia, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Vietnam pentru a „avansa economia globală”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo. Aceste discuții includ „modul în care restructurăm lanțurile de aprovizionare”, a mai spus Pompeo.

China a depășit Statele Unite ca fiind cea mai importantă țară de producție din lume în 2010 și a fost responsabilă pentru 28% din producția globală în 2018, potrivit datelor Națiunilor Unite.

Pandemia a subliniat rolul cheie al Chinei în lanțul de aprovizionare pentru medicamente generice. De asemenea, a arătat dominanța Chinei în mărfuri precum camerele termice necesare testării lucrătorilor, dar și importanța acesteia în aprovizionarea cu alimente. Multe companii americane au investit foarte mult în producția chineză și se bazează pe cei 1,4 miliarde de oameni ai Chinei pentru o mare parte din vânzările lor.

Conflictul cu China, folosit de Trump în campania pentru un nou mandat

Donald Trump a mutat deja disputa în plan politic și arată clar intențiile de a folosi războiul cu China ca temă de campanie pentru alegerile din noiembrie. „China va face tot ceea ce poate pentru ca eu să pierd această cursă”, a spus Trump, adăugând că Beijingul vrea ca Joe Biden, contracandidatul său democrat, să câştige scrutinul prezidenţial din această toamnă pentru a se reduce presiunea pusă pe China de actualul lider de la Casa Albă în legătură cu comerţul şi cu alte subiecte.

Totodată, recent, preşedintele american a menţionat posibilitatea de a cere Chinei să plătească despăgubiri de miliarde de dolari pentru daunele cauzate de noul coronavirus. 

Administrația Trump susține că virusul care a apărut în metropola Wuhan, ar proveni dintr-un laborator, deși comunitatea de intelligence americană susține că noul coronavirus nu este fabricat sau modificat genetic de om.

„Există probe imense că de acolo a plecat”, a insistat secretarul american de stat, Mike Pompeo, într-o declaraţie acordată postului ABC.

China respinge acuzațiile SUA și susțin că Mike Pompeo a „uimit lumea cu acuzații nefondate”. Ziarul Global Times, deținut de statul chinez, a publicat un editorial, citat de CNN, în care este criticată declarația lui Pompeo: „Nu a prezentat nicio dovadă.”

Războiul comercial cu China îi folosește politic lui Trump, care a avut mesaje asemănătoare și în campania electorală din 2016. El a susținut că Washingtonul  a îmbogățit un dușman și că a „violat” industria americană care a pierdut milioane de locuri de muncă. A fost un mesaj care a mobilizat electoratul lui Trump și pe care se bazează președintele american și în campania din noiembrie.

Cum vede Europa relația cu China

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că se așteaptă la o colaborare strânsă între China, Uniunea Europeană dar și alte organizații globale, care să stabilescă exact modul în care a apărut virusul. „Cred că acest lucru este important pentru toți. Nu știm niciodată când va apărea un nou virus, așa că toți ne dorim ca data viitoare să ne fi învățat lecția și să stabilim un sistem de avertizare timpurie care funcționează cu adevărat și întreaga lume trebuie să contribuie la asta ”, a declarat șefa executivului european, pentru CNBC.

Ea a cerut mai multă transparență în viitor și a spus că guvernele trebuie să învețe lecții din actuala criză. 

Întrebată însă despre relația cu China, în contextul pandemiei de coronvirus, precum și despre posibilitatea ca această relație să se deterioreze în cazul în care se dovedește că regimul de la Beijing se face vinovat de răspândirea virusului, von der Leyen a spus că „nu crede”.

China este al doilea partener comercial al UE, iar UE este cel mai mare partener comercial al Chinei. China și UE comercializează în medie peste 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...