Mii de americani de culoare au ieşit în stradă, în centrul oraşului Dallas, să protesteze după cele mai recente două incidente în care doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal de poliţişti, în statele Minnesotta şi Louisiana. Şi, în timp ce manifestanţii strigau „nu trage”, au început să se audă împuşcături.
A urmat un atac foarte bine coordonat, care a provocat teroare pe străzi. Lunetişti nevăzuţi au deschis focul în mulţime. Ţinte au fost poliţiştii care asigurau paza în timpul protestului. În total, cinci poliţişti au fost ucişi şi alţi şapte răniţi. Au mai fost împuşcaţi şi doi civili. Pe tot parcursul nopţii, centrul Dallas-ului a arătat ca o zonă de război. Martorii au filmat atât atacul, cât şi intervenţia poliţiei.
„Am avut impresia că împuşcăturile vin din garaj. De fapt, veneau din josul străzii. Am trecut printre gloanţe, am traversAtac at strada şi am ajuns în parcare şi atunci am văzut un poliţist căzut la pământ”, spune unul dintre martori.
„Mergeam pe stradă când lunetistul a început să tragă. Doamne, toţi poliţiştii care erau împuşcaţi! Doamne! Vedeam poliţiştii cum se aplecau. Erau vreo 5-6 poliţşti şi erau împuşcaţi toţi. Era imediat după protest. Noi tocmai mergeam spre maşină şi, pe urmă, toţi poliţiştii... Am văzut vreo trei. Am văzut trei. Alergam şi ei continuau să tragă. Nu ştiam de unde vin împuşcăturile”, spune un altul.
Poliţiştii au reţinut trei suspecţi. Un al patrulea, în vârstă de 25 de ani, a fost implicat într-o teribilă confruntare cu poliţia.
E vorba despre cel care, în timpul violenţelor, le spunea poliţiştilor că e atât de furios pe ce s-a întâmplat în ultimele zile, încât vrea să omoare cât mai mulţi poliţişti albi. De fapt, spunea că e furios pe tot, în mod paradoxal inclusiv pe cei care protestau faţă de violenţele împotriva negrilor.
„Suspectul a spus că era supărat din cauza mişcării Black Lives Matter. A zis că era supărat din cauza împuşcăturilor recente ale poliţiei. Suspectul a spus că era supărat pe albi. A spus că voia să ucidă albi, mai ales poliţişti albi”, a declarat David Brown, şeful poliţiei din Dallas.
La un moment dat, acelaşi suspect a zis că în zonă sunt ascunse bombe.
„Suspectul ne-a spus că, până la urmă, vom găsi bombele. Ne-a spus că nu era afiliat niciunei grupări (teroriste - n.r.). Ne-a spus că a acţionat singur”, a explicat David Brown, şeful poliţiei din Dallas.
În cele din urmă, bărbatul a murit. Nu s-a sinucis, aşa cum s-a spus iniţial. A fost ucis de echipele de intervenţie.
„Am încercat să negociem cu el câteva ore. Negocierile au eşuat. Am avut un schimb de focuri cu suspectul. Nu am văzut altă variantă şi am decis să folosim robotul nostru pentru bombe, pe care am instalat un dispozitiv care să fie detonat în locul în care era suspectul. Orice altă variantă ne-ar fi pus oamenii în pericol. Suspectul a fost ucis, în urma detonării bombei”, a spus acelaşi David Brown, şeful poliţiei din Dallas.
Deşi nu se ştie foarte clar câţi oameni au fost implicaţi în atac, dacă au lucrat împreună, cum spune poliţia, sau pe cont propriu, cum a susţinut suspectul ucis, ştim cu certitudine că această tragedie ilustrează trei dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Statele Unite: controlul armelor, tensiunile rasiale şi tensiunile dintre poliţişti şi cetăţenii pe care ar trebui să-i apere.
Anchetatorii au determinat ca atacatorul de la Dallas, care a ucis cinci ofiteri de politie, nu avea niciun fel de legaturi cu organizatii teroriste, afirmă Casa Alba.
„După câte am înţeles, anchetatorii au exclus în mod public posibilitatea ca individul care a comis acest act teribil de violenţă să fi avut legături cu organizaţii teroriste, în Statele Unite sau în alta parte din lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, reporterilor la Varşovia, unde preşedintele Barack Obama participă la summit-ul NATO.
Doar anul acesta, 509 oameni au murit în Statele Unite după ce au fost împuşcaţi de poliţişti. Numărul persoanelor de culoare victime ale unor astfel de violenţe este de două ori mai mare decât cel al albilor.