Noul incident, care pune poliţia americană într-o lumină şi mai proastă, a avut loc în oraşul Phoenix. O patrulă a fost trimisă să verifice informaţiile potrivit cărora doi bărbaţi vând droguri din maşină.
Ofiţerii i-au supravegheat pe suspecţi şi când unul dintre ei a ieşit din autovehicul au acţionat. El a fost somat să ţină mâinile sus, avertisment pe care bărbatul de culoare nu l-a respectat, iar ofiţerul l-a împuşcat mortal. Ulterior, s-a dovedit că suspectul nu avea droguri asupra lui şi nici nu era înarmat.
„Am auzit o pocnitură, bărbatul a fost împuşcat. Poliţiştii au spus apoi că l-au avertizat să nu mişte”, a povestit un bărbat.
Varianta poliţistului care a tras este susţinută şi de superiorii lui.
„Când ofiţerul nostru a pierdut contactul vizual cu mâna suspectului, a tras de două ori, iar gloanţele l-au atins în torace”, a declarat Trent Crump, şeful poliţiei din Phoenix.
Noul incident vine în timp ce în mai multe oraşe din Statele Unite au avut loc proteste faţă de uciderea în condiţii similare a altor doi afro-americani. Mii de oameni au cerut tratament egal pentru toţi cetăţenii, indiferent de culoarea pielii. Zeci de demonstranţi au fost arestaţi în timpul manifestaţiilor.
La New York, sute de oameni au aprins lumânări şi au mărşăluit prin centrul metropolei, chiar în timpul orei de vârf, ceea ce a provocat blocaje în trafic.
La Washington, sute de oameni au scandat lozinci anti-rasiste şi au purtat pancarte cu mesaje împotriva brutalităţii poliţiei. Unii demonstraţi s-au întins pe jos, în intersecţii.
Noul val de proteste a pornit după ce justiţia americană a decis să nu pună sub acuzare doi poliţişti albi care au împuşcat mortal doi bărbaţi de culoare.
Ca reacţie la evenimentele din Statele Unite, Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut oficialilor americani să se asigure că poliţiştii răspund pentru faptele lor.