Lucian Lupescu, pilot: Se chinuiau să dea cu mâinile ca să vâslească, ca să treacă granița.
50 de refugiaţi încercau să ajungă pe coastele insulei greceşti Lesbos. Se întâmpla în urmă cu nicio săptămână. Valurile şi vântul puternic au făcut ca ambarcaţiunea lor să se scufunde. Călăuzele îi abandonaseră. Trei ambarcaţiuni ale FRONTEX au recuperat mai mulţi migranţi care luptau pentru viaţa lor. Opt dintre ei erau însă de negăsit. Printre aceștia, şi doi copii de până în patru ani. Întunericul facea aproape imposibilă misiunea salvatorilor.
Din aer, piloţii români Lucian Lupescu şi Cătălin Dache au fost chemaţi în ajutor. Era prima misiune de salvare pe timp de noapte în care echipamentul de observare cu infraroşu al FRONTEX era folosit.
Lucian Lupescu, pilot: Am început să căutăm după căldură. Nicio șansă.
Cei doi copii se aflau în apă de aproape două ore. Salvatorii români zburau la 50 de metri deasupra mării, iar speranţele scădeau cu fiecare minut petrecut în aer de elicopterul românesc.
Lucian Lupescu, pilot: Până la urmă am reușit să vedem ceva în apă care părea să fie ceva care se mișcă.
Cei opt oameni au fost rând pe rând identificaţi. Din aer piloții noștri au transmis coordonate navelor de salvare. Apoi imigranții au fost urcați în bărci. Unul dintre copii era deja în hipotermie, dar medicii au reușit să îl salveze. Elicopterul cu salvatori români supraveghează zilnic traficul de imigranți din insula Lesbos. Malurile stâncoase sunt și acum pline de veste de salvare. Unele abandonate de cei care reușesc să scape din valurile mării. Altele aduse la mal de aceleași valuri care scufundă bărcile în care imigranții își agață ultimele speranțe. Misiunile piloților români durează 10 zile în insulele grecești. Apoi echipajul revine în țară și este schimbat de un altul. Nu sunt simple misiuni de supraveghere. Drama celor care fug din calea războiului îi schimbă până și pe salvatori.
Lucian Lupescu, pilot: Asta e groaznic, pentru că îi dezumanizează. Sunt disperați. Nu mai au ce pierde. În momentul în care au decis să ia calea pribegiei clar că nu mai au ce pierde.
Acțiunea de salvare pe timp de noapte a echipajului Lucian Lupescu-Cătălin Dache nu este singura în care românii au salvat vieți pe Marea Mediterană. Nava românească Ștefan cel Mare a reușit să scape din valurile Mediteranei 900 de refugiați în două luni.
Cătălin Paraschiv, comandant ambarcațiune de salvare: Acei oameni călătoreau în niște ambarcațiuni foarte vechi, punându-le viața în pericol. Oamenii călătoresc în ambarcațiuni improprii care le pun în pericol viața.
Până la finalul acestei veri aproape 3.000 de imigranţi au murit înecaţi în apele Mării Mediterane, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.