Basilicata, o provincie muntoasă din sudul Italiei, deţine zăcăminte de peste un miliard de barili de petrol. Companiile petroliere de la Eni şi Total au în plan dublarea producţiei din această regiune, ceea ce ar ridica totalul Italiei la aproape 200.000 de barili de petrol pe zi.
Italia va deveni, astfel, al treilea mare producător de petrol din Europa, după Marea Britanie şi Norvegia, scrie Bloomberg.
Basilica a început să producă petrol încă din anii 90, dar dezvoltarea regiunii a fost încetinită din motive birocratice. Acum, însă, guvernul de la Roma are ca obiectiv reanimarea economiei care se află în continuă scădere. Italia consumă petrol de 60 de miliarde de euro, iar cea mai mare parte vine din import, din Africa şi Orientul Mijlociu. O creştere a producţiei interne ar însemna economii de circa cinci miliarde de dolari şi crearea a 20.000 de locuri de muncă. Cele mai recente statistici la nivel european indicau o rată a şomajului de 35 la sută în rândul tinerilor italieni.
Basilicata este o şansă uriaşă pentru revenirea economiei naţionale. Italia nu a fost niciodată foarte bogată în petrol. În prezent, produce puţin peste 100.000 de barili de petrol pe zi, adică circa șapte la sută din consumul total.
Majoritatea producţiei este realizată la Basilicata. Petrolul este mai apoi rafinat în Sardinia sau în Sicilia. Iar pe acest traseu au intervenit de curând şi ruşii. Rosneft a cumpărat în luna aprilie 21 la sută din rafinăria Saras, controlată de preşedintele clubului de fotbal Inter Milano, Massimo Moratti, şi de familia sa. Rosneft este a doua companie petrolieră rusă care a intrat pe piaţa de rafinare din Italia, după Lukoil, care controlează rafinăria ISAB din Sicilia.