În camioane, autobuze sau înghesuiţi în maşini, oamenii care au rude în alte oraşe se grăbesc să plece din Kathmandu, de teama unor noi seisme.
Sunt şi oameni care nu au unde să plece şi care de sâmbătă dorm sub cerul liber. Apa şi hrana sunt puţine, iar capitala Nepalului se confruntă şi cu o criză de combustibil.
Puternicul seism a distrus mii de clădiri, printre care se aflau temple şi monumente incluse în patrimoniul UNESCO. Echipe de intervenţie din mai multe ţări caută în continuare supravieţuitori sub dărâmături. Toţi cei care sunt salvaţi ajung la spitalele din oraş, care deja sunt supra-aglomerate. Fiecare colţişor este folosit pentru a trata victimele.
Momentul în care capitala nepaleză Kathmandu a fost lovită de cutremur a fost filmat de un cuplu din Turcia. În imagini se vede cum piaţa centrală Durbar este zguduită, pe fundal se aud ţipete şi zgomot de sticle sparte, iar la câteva zeci de metri se ridică un nor de praf, în urma prăbuşirii unei clădiri.
Alte imagini au fost surprinse de camerele de supraveghere dintr-o şcoală.
Oamenii trăiesc cu frica în sân că în orice moment o altă replică ar putea agrava dezastrul.
„Mă aflu aici deja de trei zile. Nimic nu e organizat. Noaptea trecută a plouat. Cu toţii am fost udaţi până la piele, inclusiv copiii. Am cerut ajutor autorităţilor, care ne tot spuneau că ajung în jumătate de oră, dar nu au mai ajuns”, spunea un bărbat.
Seismologii spun că oraşul Kathmandu, capitala Nepalului, s-a deplasat cu trei metri în urma seismului. Imaginile filmate din elicoptere arată amploarea dezastrului din toată ţara. Sate întregi au fost rase de pe faţa pământului şi nu se ştie nimic despre locuitorii lor.
Citiți și:
UNICEF: Aproape un milion de copii, „grav afectați” în urma cutremurului din Nepal
Cutremur devastator în Nepal. Mărturiile supravieţuitorilor
Unul dintre directorii Google, mort în avalanşa de pe Everest