Perturbări periculoase detectate în comunicațiile navale prin satelit din Marea Baltică. Finlandezii suspectează bruiaj rusesc

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0240276433
Garda de Coastă consideră că Rusia blochează semnalele pentru a-și proteja porturile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Garda de Coastă a Finlandei a declarat că a detectat perturbări constante ale semnalelor de navigație prin satelit în Marea Baltică începând din aprilie și, în ultimele săptămâni, a constatat că unele petroliere își falsifică datele de locație pentru a-și acoperi vizitele în Rusia, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, ministrul de Interne al Finlandei, Lulu Ranne, a declarat că Finlanda crede că Rusia se află în spatele perturbărilor detectate în Finlanda și regiunea Mării Baltice în semnalele Sistemului Global de Navigație prin Sateliți (GNSS) și Sistemului de Poziționare Globală (GPS) utilizate în navigație.

Garda de Coastă a declarat că bruiajul GNSS, detectat din ce în ce mai mult din aprilie încoace în Golful Finlandei, a dus la pierderea traseului navelor pe mare. Autoritățile finlandeze au fost nevoite să alerteze navele pentru a le împiedica să se apropie de insule sau de ape puțin adânci.

Garda de Coastă a spus că perturbările au dus la defecțiuni ale sistemelor de identificare automată (AIS) ale navelor, care permit navigarea electronică.

În ultimele săptămâni, am observat, de asemenea, că dispozitivele (AIS) au fost oprite în mod intenționat și, prin urmare, informațiile despre locație au fost falsificate în sistemele de localizare online astfel încât să fie afișată o locație incorectă pentru navă”, a spus comandantul Pekka Niittyla de la Garda de Coastă din Golful Finlandei.

Rusia a negat anterior că ar fi interferat cu rețelele de comunicații prin satelit.

Niittyla a spus că falsificarea locațiilor este un nou fenomen pe care Garda de Coastă l-a detectat de aproximativ zece ori până acum la diferite petroliere care vizitează porturile rusești din jurul Sankt Petersburg.

Pe baza evaluării noastre, acest lucru este legat de sustragerea de la sancțiuni sau de la consecințele acestora”, a spus el.

Națiunile occidentale au impus un plafon de preț țițeiului rusesc transportat pe mare pentru a reduce veniturile Moscovei din vânzarea petrolului după invazia sa din februarie 2022 a Ucrainei.

Dacă o țară care cumpără petrol rusesc nu dorește să vadă că petrolul a fost achiziționat din Rusia, vânzătorul sau nava ar putea folosi falsificarea locației pentru a face să pară că nava nu a vizitat Rusia”, a spus Niittyla.

Garda de Coastă consideră că Rusia blochează semnalele pentru a-și proteja porturile cu petroliere situate în capătul de est al Golfului Finlandei de dronele ucrainene.

Niittyla a spus că autoritățile finlandeze monitorizează petrolierele învechite ale Rusiei, așa-numita „flotă fantomă a lui Putin”, temându-se că starea lor proastă ar putea duce la o scurgere de petrol care ar devasta ecosistemul fragil al Mării Baltice.

Lipsa semnalelor de navigație și prezența petrolierelor neidentificate care navighează pe rutele de mică adâncime și relativ înguste ale Mării Baltice reprezintă o amenințare pentru securitatea maritimă și pentru mediu, a spus el. Condițiile grele de iarnă care se apropie vor exacerba riscurile, a adăugat el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."