Pentru că 620 de milioane de indieni își făceau nevoile în public, guvernul le-a construit 110 milioane de toalete. Dar nu e suficient

Data actualizării: Data publicării:
toaletă India
Foto: GettyImages

Guvernul indian a reușit să construiască, în cinci ani, 110 milioane de toalete publice, în cadrul unui ambițios proiect de sănătate publică, în condițiile în care jumătate din populația Indiei (care numără peste un miliard de cetățeni) nu are acces la toaletă, informează CNN.

„Am construit peste 110 milioane de toalete publice, în 60 de luni, pentru peste 600 de milioane de oameni”, a declarat premierul indian, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, liderul mișcării de independență a Indiei.

Indienii obișnuiesc să își facă nevoile la vedere, oriunde în spațiul public (în câmp, pădure, tufișuri sau orice spațiu deschis), mai degrabă decât să folosească o toaletă.

Din această cauză, guvernul de la New Delhi a lansat în 2014 o campanie intitulată „India Curată”, menită a pune punct, până în 2019, acestui obicei.

În ciuda acestui efort lăudabil, experții spun că datele statistice pot fi „înșelătoare” și că urinatul în public nu a fost, cu totul, eliminat pe teritoriul Indiei.

Mai exact, guvernul s-a concentrat prea mult pe construirea toaletelor și mai puțin pe educarea oamenilor care urmează să le folosească.

Conform unui raport UNICEF, India e țara cu cei mai mulți oameni - circa 620 de milioane - care își fac nevoile în public. Marea majoritate a acestora locuiesc în zonele rurale.

Lipsa toaletelor, a spațiilor sanitare sau a resurselor de apă potabilă, dar și lipsa de informare legată de cele mai elementare noțiuni de igienă sunt principalele motive pentru care indienii încă își mai fac nevoile în public. 

Iar mulți dintre cei care locuiesc în zonele rurale sunt chiar de părere că o astfel de practică este mai „curată” decât cea a folosiri unei toalete în interiorul casei.

„Nu e suficient să construiești o latrină. Trebuie să-i și înveți pe oameni cum s-o folosească”

Ușuratul în spațiul public reprezintă în India una din principalele cauze ale ratei ridicate a mortalității infantile. Un astfel de obicei, practicat la scară mare, prezintă mari riscuri de sănătate, în special pentru copii, care pot astfel contracta boli contagioase fatale.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) estimează că inițiativa guvernului indian ar fi împiedicat decesul a 300 de mii de indieni care, în lipsa spațiilor sanitare s-ar fi putut îmbolnăvi de diaree acută infecțioasă.

O problemă este însă cauzată de faptul că, după construirea toaletelor, nimeni nu s-a mai gândit la chestiunile legate de administrarea și buna funcționare, în timp, a acestora. 

„Nu e suficient să construiești o latrină. Trebuie să-i și înveți pe oameni cum să o folosească, să îi educi, dar și să le explici cum să o menții în stare de funcționare”, a declarat Nazar Khalid, reprezentant al unui ONG local implicat în această campanie.

În plus, există și o problemă de mentalitate: pentru un indian poate fi extrem de jignitor să lucreze într-un astfel de spațiu, o activitate care, în cultura locului, e destinată doar celor din castele inferioare.

Doi copii dintr-o astfel de castă „inferioară” au fost omorâți în bătaie, luna trecută, pentru că și-au făcut nevoile în public, pe o stradă dintr-un sat din centrul țării. Iar defecatul în public în acel sat reprezintă „o infracțiune”, conform declarațiilor poliției locale.

Înainte de debutul campaniei guvernamentale, doar 39% din gospodăriile indiene aveau acces la o toaletă. În prezent, guvernul susține că întreg teritoriul Indiei este „acoperit” cu grupuri sanitare.

Conform unui studiu independent, în 2014, 70% din cei care locuiau la țară, își făceau nevoile în spațiul public. La finele lui 2018, procentul a scăzut la 44%.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”