Dacă Europa dorește să descurajeze o eventuală agresiune rusă, trebuie să ia măsuri în ceea ce privește deplasarea tancurilor, trupelor și munițiilor pe continent, a declarat un general francez de rang înalt pentru POLITICO. În timpul Războiului Rece, țările erau obișnuite să deplaseze echipamente militare, o sarcină care era "foarte simplă" la acea vreme, dar care "a devenit treptat extrem de complexă", a declarat generalul Bertrand Toujouse, responsabil al nou creatului comandament terestru al armatei franceze pentru Europa.
Europa trebuie să îmbunătățească semnificativ mobilitatea militară pentru a descuraja agresiunea rusă, înfruntând obstacole precum birocrația, infrastructura inadecvată și capacitatea limitată de transport, declară generalul francez Bertrand Toujouse.
"Este absolut esențial să readucem mobilitatea militară în mentalitatea europeană, iar pentru aceasta trebuie să ne antrenăm", a adăugat el.
El a amintit că a fost nevoie de săptămâni până ca tancurile franceze Leclerc să ajungă în România, în primăvara lui 2022. Armata franceză a realizat atunci cât de dificil este să traverseze Europa, când a desfășurat un batalion de tancuri în România ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, confruntându-se cu birocrație și lipsa de experiență în transportul echipamentului militar pe trenuri. În plus, nici infranstructura nu a fost de ajutor.
"Am descoperit amploarea birocrației administrative. Există un război în Ucraina, dar oficialii vamali explică faptul că nu ai tonajul potrivit pe axă și că tancurile tale nu au voie să traverseze Germania", își amintește Toujouse. "Este pur și simplu de necrezut".
Dincolo de povara administrativă, soldații erau lipsiți de competențe cruciale.
Armata franceză - care și-a petrecut ultimele decenii luptând în Afganistan și în regiunea Sahel din Africa de Vest - nu a mai încărcat echipamente militare în trenuri de aproximativ 20 de ani, a declarat generalul francez.
"Ne întoarcem la ceva ce știam cum să facem și uitasem complet", a declarat Toujouse.
În mai, miniștrii de Externe ai UE au îndemnat capitalele europene să pună în aplicare angajamentul blocului european privind mobilitatea militară, care include promisiunea de a investi în infrastructură și de a asigura accesul prioritar al forțelor armate la transportul rutier, feroviar și alte metode de transport.
În iunie, Franța a anunțat că se va alătura unui acord semnat deja de Polonia, Germania și Țările de Jos pentru a crea un coridor de tranzit militar. În iulie, Grecia, Bulgaria și România au semnat o scrisoare de intenție pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul mobilității militare.
Editor : Marina Constantinoiu