A stat de vorbă cu trimisul special al Digi24 în capitala Greciei, Adrian Cojocaru, și a ținut să precizeze că nu mai sunt „răsfățurile” de care se vorbește în mass-media, cum ar fi pensii sau salarii uriașe.
Pensionară, Adriana Răducanu a explicat că primește pensie de la Organismul Ingineresc, care asigura o „pensie de protecție”, în sensul că toți inginerii au pensie fixă, și ar fi fost o pensie decentă – s-ar fi apropiat de 2.000 de euro - , dar suma e departe de ceea ce încasează acum, asta deși pentru a-și asigura această pensie a plătit foarte mulți ani sume consistente, mai precis 14 contribuții anual. Pensiile a 13-a și a 14-a sunt tăiate deja din 2012, iar sporuri nu a avut niciodată, a precizat Adriana Răducanu. Dimpotrivă, în cazul ei, i se taie 500 de euro lunar. „Sunt bani, pentru toată lumea și pentru mine la fel”, spune femeia.
Ea a povestit că de la limitarea extragerilor de cash din bancomate, a scos bani în fiecare zi, „pentru autoprotecție” - pentru a nu fi în dificultate în zilele care vor urma după deschiderea băncilor, indiferent care vor fi deciziile de la Bruxelles.
Cine este de vină pentru situația în care s-a ajuns în Grecia? Pensionara de origine română spune că este o vină colectivă – aparține și politicienilor, și masei electorale, și bancherilor, cercurilor financiare care au exercitat un „atac toxic” asupra economiei grecești, ceea ce a provocat o mărire, prin delapidare, a datoriei Greciei. Suma datorată nu aparține statului grec în totalitate, este convingerea Adrianei Răducanu.
Despre situația politică din ultimele zile, Adriana Răducanu spune că e prea devreme pentru a fi trase concluzii, dar a ținut să sublinieze „lecția de civilizație politică” oferită în Parlament de opoziție, care imediat după câștigarea referendumului de către putere, a pus umărul efectiv și a prezentat acordul, l-a votat, iar în toate aceste zile fierbinți delegații de la toate partidele se află la Bruxelles.