Pe cale de dispariție. Gorila din Congo, victimă a războiului civil
Anii de violențe prin care a trecut Republica Democrată Congo și-au lăsat amprenta și asupra unor specii rare ale faunei, așa cum este gorila din câmpiile estice sau gorila lui Grauer (Gorilla beringei graueri), specie de primate aflate în prezent în pericol critic de dispariție, conform worldwildlife.org, informează Agerpres.
Gorila din câmpiile estice este cea mai mare dintre cele patru subspecii de gorilă existente. Înălțimea medie la maturitate a acestor animale este de 1,70 metri, dar masculii pot depăși 1,85 metri și pot cântări peste 200 de kilograme. Se deosebește de celelalte subspecii de gorile prin trunchiul puternic, îndesat, membrele superioare mari și botul scurt, turtit. Deși sunt niște animale mari, gorilele din câmpiile de est se hrănesc în principal cu fructe și alte vegetale, la fel ca toate celelalte subspecii de gorile.
Războiul civil din Republica Democrată Congo a afectat atât populația de gorile din câmpiile estice, cât și pe cea de gorile de munte. Anii de instabilitate politică și de violențe au dus la neglijarea stării în care se afla rețeaua congoleză de parcuri naționale, sanctuarele acestor animale și a numeroase alte specii de faună și floră. În Parcul Național Kahuzi-Biega, spre exemplu, au fost vânate gorile și au fost deschise exploatări miniere ilegale. În plus, activitatea militară în zonele în care trăiesc aceste primate superioare a îngreunat eforturile organizațiilor pentru conservarea mediului de a salva gorilele.
Gorilele trăiesc în zonele împădurite din estul RD Congo. În ultimii 50 de ani habitatul lor s-a micșorat de la aproximativ 21.000 kmp până la aproximativ 12.000 kmp. Această subspecie, gorila din câmpiile estice, ocupă în prezent, conform estimărilor, doar 13% din aria pe care o ocupa odinioară. La mijlocul anilor '90 numărul lor era estimat la aproximativ 16.900 de indivizi. În prezent, numărul lor este cu cel puțin 50% mai mic, conform cercetătorilor. Violențele din regiune au făcut imposibilă recenzarea animalelor rămase.
Pe măsură ce oamenii au pătruns în regiunile din est, în teritoriul gorilelor, au distrus o mare parte din habitatul acestor animale ce a fost transformat în teren agricol. Doar o mică parte din habitatul originar al gorilelor este protejat în sanctuare naturale, așa cum este Parcul Național Kahuzi-Biega. Dar chiar și în astfel de parcuri naturale continuă braconajul. Pe piața neagră sunt vândute părți din aceste animale pentru presupuse virtuți curative iar puii de gorilă sunt vânduți pe post de animale de companie.
Autoritatea congoleză pentru animale sălbatice (ICCN) a primit în ultimii ani ajutor din partea unor organizații pentru conservarea mediului și a vieții sălbatice, așa cum este WWF, pentru a proteja și monitoriza gorilele din Parcul Național Kahuzi-Biega, adunând date cu privire la biologia acestor animale, locurile pe care le frecventează etc. Autoritățile congoleze, alături de WWF, plănuiesc să deschidă o nouă arie protejată pentru gorile în Pădurea Itombwe, la sud de Kahuzi-Biega.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News