Mark Gitenstein / Foto: Mediafax
Cei patru își exprimă convingerea că legislația actuală privind acordarea de vize restricționează accesul în SUA al unor străini care ar trebui să fie bineveniți pe teritoriul Statelor Unite.
„Noi toți am fost ambasadori în România. Fiecare dintre noi a întâlnit zeci de români care împărtășesc valorile americane, dar care au fost împiedicați să viziteze SUA, de obicei din cauză că venitul lor era prea mic după standardele american”, remarcă Jim Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest și Mark Gitenstein.
„Prezumția că vor încerca să rămână aici ilegal - lăsând în urmă familia și prietenii - a fost, de multe ori, gresită”, mai spun foștii ambasadori.
Ei consideră că, în prezent, Congresul are posibilitatea să modernizeze sistemul de acordare a vizelor, „ameliorând, în același timp, starea economiei americane, securizând granițele SUA și construind relații care contează”.
Românii vor avea nevoie de viză pentru călătoriile în SUA și în următorii ani, spunea, luna trecută, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher.
„Administraţia de la Washington sprijină schimbările legislative care sunt acum în Congres şi care ar creşte şansele de acces ale României, dar cel mai probabil va mai dura încă câţiva ani. Dar este o temă la care lucrăm îndeaproape cu partenerii români", a afirmat oficialul american, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea recepţiei de Ziua Naţională a SUA.
În prezent, cetățenii din România, Croația, Polonia şi Bulgaria au nevoie de vize pentru a călători în SUA, aceste țări nefiind incluse în Programul Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.