Străinii stabiliţi în statul elen sunt prinşi la mijloc între războiul dintre Atena şi Bruxelles. Este şi cazul lui Ionel Gălbiniţă. Românul a ajuns în capitala Greciei în 1996. Şi-a deschis aici un restaurant, pe care-l conduce împreună cu soţia şi cei doi fraţi. „În 1996 era foarte bine, era drahma, o zi de muncă îţi ajungea să mănânci o săptămână”, spune Ionel Gălbiniță.
Au trecut aproape 20 de ani de atunci, iar Ionel a fost martor la toate schimbările prin care a trecut Grecia. Acum situaţia s-a schimbat dramatic şi românul a fost nevoit să concedieze o parte dintre angajaţi.
„Totul s-a schimbat, lumea a început să se panicheze. A scăzut munca în toate domeniile”, spune el.
„Situația este într-adevăr grea pentru noi, care avem afaceri, și trebuie găsită o soluție numaidecât. Lunile iunie-iulie au fost printre cele mai rele perioade de când am restaurantul”, i-a declarat Ionel Gălbiniță trimisului special Digi24 la Atena, Adrian Cojocaru. Cât despre construcții, acesta este un sector de care nici nu se mai vorbește, nu sună telefonul pentru comenzi, chiar și lucrările care sunt înscrise pe contract sunt stagnate, spune omul de afaceri român.
Întrebat dacă l-ar avantaja, ca om de afaceri, revenirea la drahmă, Ionel Gălbiniță spune se îndoiește de acest lucru. În această perioadă, toate plățile și împrumuturile se fac în euro, arată el. „Nu știu, când a fost drahma, a fost foarte bine, dar cu schimbul la euro a scăzut foarte mult, a crescut și inflația”, spune Ionel Gălbiniță.
Întrebat cât de des se fac controale la el la restaurant, românul spune că oamenii care au afaceri mici și mijlocii își plătesc, majoritatea, datoriile la stat, impozite, asigurări. „Nu sunt controale din partea Fiscului sau a Sanepidului, chiar mulțumim”, recunoaște omul de afaceri. „Am avut de două-trei ori pe toată perioada asta. Ni s-au dat felicitări, am fost OK”, adaugă el. „Nu ne calcă, ne dă voie să respirăm”, mai spune Ionel Gălbiniță.
Cei mai bogați 20 la sută dintre greci, conform statisticii, sunt de șase ori mai bogați decât cei mai săraci 20 la sută dintre greci, amintește, în încheierea corespondenței sale, Adrian Cojocaru, trimisul special al Digi24 la Atena.