Papa Francisc a lansat duminică un proces consultativ la nivel mondial, care ar putea schimba modul în care Biserica Romano-Catolică ia decizii. Procesul, care va dura doi ani, şi-ar putea lăsa amprenta asupra bisericii mult după încheierea pontificatului său.
În prima etapă a consultării, catolicii din parohiile şi diocezele din întreaga lume vor discuta diferite aspecte, precum deschiderea Bisericii la problemele tinerilor, femeilor, minorităţilor şi ale persoanelor de la marginea societăţii. Totodată, se va dezbate modul de identificare a stereotipurilor şi a prejudecăţilor în comunităţile lor locale şi ce fel de Biserică cred ei că îşi doreşte Dumnezeu în lumea din prezent, notează Reuters, potrivit Agerpres.
În urma discuţiilor la nivel naţional şi continental, episcopii se vor întâlni la Vatican pentru o lună, în 2023. Ei vor pregăti un document, apoi papa va redacta o exortaţie apostolică în care îşi va exprima părerile, sugestiile şi poate instrucţiunile cu privire la diverse probleme.
Catolicii ar trebui să fie deschişi cu privire la acest proces, a susţinut papa Francisc în cadrul unei liturghii celebrate duminică în bazilica San Pietro de la Vatican.
"Suntem pregătiţi pentru aventura acestui drum? Sau suntem înfricoşaţi de cele necunoscute, preferând să ne refugiem în scuzele obişnuite Nu foloseşte la nimic sau Aşa s-a procedat mereu?", a spus papa duminică, la omilie.
"Să nu pierdem ocaziile de har ale întâlnirii, ascultării reciproce şi discernământului", a mai transmis papa la liturghia la care au participat aproximativ 3.000 de credincioși.
Susţinătorii văd în această iniţiativă, numită "Biserica sinodală: comuniune, participare şi misiune", o oportunitate de a schimba dinamica puterii în cadrul Bisericii şi de a oferi o voce mai puternică catolicilor laici, inclusiv femeilor şi persoanelor aflate la marginea societăţii.
Conservatorii susţin însă că procesul în trei etape este o risipă de timp, acesta putând eroda structura ierarhică a celor 1,3 miliarde de membri ai Bisericii şi, pe termen lung, ar putea dilua doctrina tradiţională.
Editor : B.P.