Este criză de apă în unul dintre cele mai mari oraşe indiene. La Chennai, oamenii primesc apă pe cartelă, pentru că puţurile care alimentează aglomeraţia urbană cu aproape opt milioane de locuitori nu mai au apă aproape deloc. Asta pentru că de un an şi jumătate zona este lovită de secetă, iar pânza freatică este din ce în ce mai adâncă.
Criza de apă potabilă din Chennai a dus la închiderea mai multor şcoli, hoteluri sau magazine. Iar spitalele au amânat operaţiile care nu sunt urgente. Oamenii au cartele pentru apă şi se trage la sorţi ordinea umplerii bidoanelor. Cei care reuşesc să ia la început au apă curată, iar cei cărora le vine rândul mai târziu au parte şi de mult mâl. Nu e suficient, dar sunt mulţumiţi şi aşa.
„Pe fiecare cartelă este un cupon. Putem să luăm două găleţi pe zi. Asta chiar ne ajută să depăşim mai uşor problema lipsei apei”, spune un localnic.
În zonele oraşului în care nu sunt puţuri de apă, vin cisterne. Iar coada poate dura uneori şi câteva ore.
„Este o mare problemă cu apa în oraş, pentru că toate sursele au secat. Conductele sunt uscate şi nu mai este apă la robinet. Guvernul a început să ne trimită apă cu cisterna şi luăm, uneori, apă de trei ori pe zi”, spune un localnic.
Chennai, unul dintre oraşele istorice ale Indiei, cunoscut până în anii 90 drept Madras, este acum unul dintre cele mai mari centre industriale ale ţării. Rezerva sa de apă depinde foarte mult de sezonul musonului, care durează din octombrie până în aprilie. Aşa că, până în noiembrie, nu sunt şanse ca problemele să se rezolve. Autorităţile locale au fost criticate pentru că, în loc să aloce bani pentru mai buna colectare a apei de ploaie, investesc acum în furnizarea apei cu cisterna. Între timp, organizează rugăciuni, pentru a cere ploaie de la divinitate.