China, țara cu orașe-fantomă și propriul Paris
China, ţara cu cea mai numeroasă populaţie de pe planetă, are sute de oraşe nelocuite. Sunt toate noi, construite de la zero. Dar, sunt goale. Sunt economişti care spun că numărul caselor goale din China se ridică la 50 de milioane.
Andrew Stevens, corespondent CNN: „E 8:30 dimineaţa în Shenfu. În orice alt oraş din lume, aceasta ar fi o oră de vârf. Nu şi aici. O vorbă zice: construieşte şi oamenii vor veni. Aici, cu siguranţă, încă nu au venit.”
Shenfu. Un oraş construit într-o provincie din nord-estul Chinei pentru a primi muncitori din marile centre industriale din regiune. Acum un deceniu, aceasta era zona care se dezvolta cel mai rapid. Era centrul industriei grele din China şi oamenii veneau aici pentru că găseau locuri de muncă. Aşa că autorităţile s-au gândit că e nevoie de noi spaţii de locuit. De un nou oraş cu toate utilităţile şi facilităţile. L-au construit, dar creşterea economică n-a ţinut pasul. Iar Shenfu a rămas un oraş de blocuri goale sau neterminate şi uşi ferecate. O echipă CNN a filmat în oraş. În centru, a descoperit Cercul Vieţii, un monument proiectat de un arhitect american care s-a gândit că aici îşi vor găsi inspiraţia locuitorii din Shenfu. Deocamdată, însă, nimeni nu pare inspirat să se mute aici. Industria grea nu mai merge, oamenii pleacă spre alte locuri.
Andrew Stevens, corespondent CNN: „Am vorbit cu oficiali ai guvernului local despre propunerile pe care le au pentru a încerca să populeze aceste zone. Ne-au spus că încă studiază planuri.”
Din Shenfu, în Yingkou. Aceeaşi provincie din nord-estul Chinei. În Yingkou, sunt mai multe cartiere-fantomă întinse pe suprafeţe de sute de mii de metri pătraţi. E partea nouă a oraşului care nu îşi găseşte locatari de mai bine de cinci ani.
Adrian Brown, corespondent Al-Jazeera: „O singură afacere a fost deschisă în acest complex de apartamente şi centre comerciale care, altfel, e gol. Patronul s-a mutat aici acum doi ani, după ce a plătit o chirie în avans pe trei ani.”
Liu Tao, proprietar magazin: „Mi s-a spus că mulţi oameni se vor muta să locuiască aici. Nu s-a întâmplat. ”
Unele blocuri nu sunt gata, pentru că dezvoltatorul a plecat înainte să termine treaba. Iar guvernul local a rămas cu datoria şi încercă să găsească clienţi.
Cel mai mare oraş-fantomă al Chinei este Kangbashi, aflat în Mongolia Interioară, în nordul Chinei.
Adrian Brown, corespondent Al-Jazeera: „Oră de vârf, pe bulevardul principal din cel mai mare oraş-fantomă din China. Oraş-fantomă cu cea mai proastă reputaţie din ţară.”
Oraşul a fost construit într-o perioadă de maximă dezvoltare a sectorului minier şi proiectanţii au dat frâu liber imaginaţiei.
„Aici, Ginghis Han se întâlneşte cu Alice din Ţara Minunilor. În completare, un drum de cărămizi galbene care nu duce nicăieri.”
Cum industria minieră a intrat în colaps, preconizatul aflux de noi locatari nu s-a produs niciodată.
Kangbashi a fost construit pentru un milion de oameni. Cel mult 70.000 s-au mutat în oraş. Când străzile şi pieţele prind viaţă, nu e din cauza rezidenţilor, ci a turiştilor. Oraşele fantomă au devenit o curiozitate şi un punct de atracţie.
Adrian Brown, corespondent Al-Jazeera: „Mulţi vin de la distanţe mari ca să vadă cu ochii lor cel mai gol oraş din cea mai populată ţară.”
O altă bizarerie absolută în China: oraşele-replică. Sunt oraşele care copiază în cele mai mici detalii metropole europene. Acesta este Parisul Chinei.
Adrian Brown, corespondent Al-Jazeera: „Chinezii nu trebuie să mai meargă la Paris. Parisul a venit la ei.”
În districtul Tianducheng, din estul Chinei, casele au fost construite în stil parizian. Parcurile sunt presărate cu fântâni parcă aduse de la Versaille. Şi nu lipseşte Turnul Eiffel. E doar ceva mai mic decât cel din capitala Franţei. Puţinii oameni care trăiesc în Parisul chinezesc sunt rupţi, parcă, din altă poveste.
Din când în când, oraşul se animă câteva ore când apare un alai de nuntă. E vestit printre miri, care vin aici pentru fotografii de nuntă în decor parizian. În Tianducheng, au fost construite case pentru zece mii de oameni. Acum, în oraş, locuiesc cam o mie.
Deşi au deja atâtea oraşe goale, chinezii tot mai construiesc. Într-o provincie din sudul ţării se lucrează la scară mare. Uriaşă, de-a dreptul.
„Armate de ingineri au tăiat vârfurile a 700 de munţi şi au umplut văile. Şi construiesc asta. O metropolă întinsă pe 130.000 de hectare.”
Unii experţi spun că e urbanism scăpat de sub control, pentru că guvernatorii locali au mână liberă să decidă ce, cât şi cum construiesc. Alţii spun că există, totuşi, o strategie ale cărei efecte se văd pe termen mediu şi lung. Cum de la începutul secolului 21, populaţia urbană a Chinei a crescut cu 220 de milioane de oameni, autorităţile pariază că într-o zi oraşele fantomă vor fi pline. Mai ales că în marile oraşe precum Shanghai sau Beijing, cererea de locuinţe este foarte mare, iar oferta destul de limitată.
Tom Miller, autorul cărţii "Miliardul urban al Chinei": „Dacă pleci în călătorie prin China, vei găsi multe locuri goale. Şi dacă revii cinci ani mai târziu, vei vedea că s-au umplut. Acesta este specificul dezvoltării în China. Este foarte diferit de cum funcţionează modele de dezvoltare în orice altă ţară din lume.”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News