OMS: Ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022. Există riscul să nu mai poată fi făcute nici vaccinurile specifice copilăriei

Data publicării:
Seringi pentru vaccinul anti-Covid
Foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022. Anul viitor ar putea exista un deficit de unu până la două miliarde de seringi necesare pentru efectuarea vaccinurilor împotriva COVID-19, ceea ce ar putea avea o consecinţă şi asupra imunizării de rutină, în special pentru copii, iar acele nu ar mai fi suficient de sigure pentru a fi folosite, relatează Reuters.

Autorităţile naţionale de sănătate ar trebui să-şi planifice nevoile cu mult timp înainte pentru a evita îmbulzeala, golirea magazinelor de produse şi alte asemenea situaţii care au avut loc la începutul pandemiei, cu lipsa echipamentelor de protecţie personală, a afirmat experta OMS Lisa Hedman.

„Am putea avea o penurie globală de seringi pentru imunizare, ceea ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare şi probleme de securitate”, a declarat aceasta într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Un astfel de deficit ar putea duce la întârzieri în desfăşurarea vaccinărilor de rutină, în special pentru copii, şi a altor servicii de sănătate şi totodată ar putea încuraja reutilizarea nesigură a seringilor şi acelor, în special în ţările mai sărace, a adăugat Hedman. Prin urmare, această penurie ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru anii următori”, dacă o generație de tineri nu primește vaccinurile care se fac în mod normal copiilor.

„Impactul va fi resimţit timp de ani de zile, în cazul în care ne vom regăsi cu o generaţie întreagă de copii ce nu au putut fi vaccinaţi împotriva afecţiunilor infantile”, a adăugat Hedman.

În jur de 6,8 miliarde de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global, aproape dublu faţă de numărul vaccinurilor de rutină, spune Hedman, în comparaţie cu capacitatea totală de producţie de aproximativ 6 miliarde de seringi de imunizare pe an.

Aceasta ar putea face ca lumea să se confrunte anul următor cu un deficit de până la două miliarde de seringi, dacă nu vor fi reorientate mai multe fabrici către producerea tipului potrivit de dispozitiv pentru vaccinuri, a spus Hedman.

„Dacă alegem să producem un alt tip de seringă sau să creştem capacitatea pentru seringile specializate pentru imunizare, aceasta ar necesita timp şi investiţii”, a spus ea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Eșec dureros pentru FCSB: eliminată din Cupa României. Gigi Becali: „Nici nu mai am poftă de...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei