„Astăzi NATO se întărește la acele frontiere pe care le-a atins în limitele Pactului de la Varșovia. Ei (cei din Alianța Nord-Atlantică - n.r.) se pregătesc pentru o confruntare pe termen lung, de aceea își întăresc frontierele militare în acele zone pe care le-au luat sub controlul lor în a doua jumătate a secolului XX, adică în anii '80-'90”, a afirmat expertul rus.
Este vorba, potrivit acestuia, de desfășurarea de vehicule blindate, sisteme de arme antiaeriene, avioane de luptă și artilerie. El mai crede că alianța se va folosi de acest armament greu pentru a cuceri Moscova.
„Riscul pentru noi este că direct la granițele noastre, la o distanță de numai două operațiuni de front, apar trupe NATO. O astfel de operațiune durează, potrivit diverselor estimări, între 10 și 20 zile, adică vorbim de limitele unui termen de o lună. În cazul în care pot efectua aceste operațiuni, ei pot ajunge la Moscova”, spune Konstantin Sivkov.
Mai mult, potrivit informațiilor sale, aviația (NATO) ce poate fi desfășurată „dispune de timpul necesar să ajungă până la principalele noduri (de comunicații), iar în mai puțin de o jumătate de oră — până la aerodromuri, unde ar putea să fie instalate sisteme de rachete ATACMS cu o rază de până la 300 km”.
„Toate acestea creează o anumită amenințare în domeniul apărării. Ar trebui înțeles clar și trebuie să luăm măsuri extraordinare pentru contracararea tuturor acestor amenințări ce se formează în prezent”, a subliniat el, în declarația pentru agenția rusă de presă.
Expertul rus a mai adăugat că instalarea de arme grele în România relevă că „în esență Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) a eșuat, ceea ce înseamnă că ei (NATO — n.r.) pot plasa orice, oriunde, dar și că noi putem face același lucru”.
Declarațiile expertului rus intervin în contextul în care generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, a anunțat marți la București că o decizie privind prepoziționarea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunțată „foarte curând” și s-a arătat sigur că, atunci când acest lucru se va întâmpla, România „va răspunde prompt (...) și va fi de acord”.