China a monitorizat sute de mii de persoane și a închis mii dintre acestea în lagăre din regiunea Xinjiang. Este vorba despre minoritatea uigură, preponderent musulmană. Potrivit unei scurgeri de documente, cetățenii chinezi pot fi trimiși în lagăre pentru motive incredibile – poartă barbă, au pașaport sau au prea mulți copii, relatează CNN și BBC. Iar eliberarea lor poate depinde de modul în care se comportă familiile lor.
Documentele prezintă detalii personale a peste 3.000 de persoane din regiunea Xinjiang și includ în detaliu aspecte ale vieții lor de zi cu zi. Un document de 137 de pagini include cât de des se roagă oamenii, cum se îmbracă, cu cine intră în legătură și cum se comportă membrii familiei lor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pe de altă parte, China neagă că ar face ceva greșit și spune că, de fapt combate terorismul și extremismul religios.
Dr. Adrian Zenz, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în politicile Chinei din Xinjiang, consideră că documentele sunt autentice.
„Acest document prezintă cele mai puternice dovezi pe care le-am văzut până în prezent că Beijingul persecută activ și pedepsește practicile credințelor religioase tradiționale”, spune el.
Unul dintre documente conține detalii despre 311 persoane – mediul din care provin, practicile religioase, relațiile cu rude, prieteni și vecini. Pe ultima coloană sunt verdicte – dacă cei aflați deja în lagăr trebuie să rămână acolo sau să fie eliberați și dacă cei care au fost deja eliberați trebuie trimiși înapoi.
Sunt dovezi care par să contrazică afirmațiile Chinei că aceste tabere sunt de fapt niște școli, potrivit BBC.
Documentul include azul unei femei de 38 de ani cu numele Helchem, trimisă într-un lagăr de reeducare pentru că se știa că purta vălul islamic cu câțiva ani în urmă.
Alții au fost trimiși în lagăr pur și simplu pentru că au solicitat un pașaport. Astfel, chiar și intenția de a călători în străinătate este văzută acum ca un semn de radicalizare în Xinjiang.
De asemenea, este prezentat cazul unui bărbat de 28 de ani, care a fost trimis la reeducare pentru că „a dat click pe un link și a ajuns fără intenție pe un site web străin”.
O femeie de 34 de ani a fost deținută pentru că „a încălcat politica de planificare familială” - adică pentru că are patru copii, deși familiile din zona rurală a Xinjiang ar trebui să aibă cel mult trei copii.
Datorită acestui document făcut public, sora acestei femei a aflat, pentru prima dată din 2016, vești concrete despre ea.
„Niciodată nu mi-am închipuit că sora mea mai mică ar putea fi închisă”, spune Mamattohti, sora femeii deținte pentru că are prea mulți copii.
Femeia, care acum locuiește la Istanbul, spune că a aflat despre aceste documente când au început să circule pe rețelele sociale.
„Am citit numele și am fost distrusă”, a povestit ea pentru CNN.
Editor web: M.B.