O nouă explozie s-a produs marţi la o uzină situată la sud de Teheran, soldându-se cu doi morţi, aceasta fiind al patrulea incident raportat de Iran la instalațiile sale industriale începând din 25 iunie și până în prezent, informează AFP, preluată de Agerpres.
Agenţia oficială de presă Irna susține că este vorba despre un „accident”, pe care îl atribuie unei erori umane.
„Explozia a fost într-atât de puternică, încât zidurile uzinei Saipapress (de piese de schimb pentru automobile) din apropiere au fost de asemenea distruse”, a spus un oficial local, lăsând să se înţeleagă că au fost înregistrate importante pagube.
O altă explozie puternică a avut loc la 2 iulie și la complexul nuclear din Natanz (din centrul țării), iar autorităţile, care la început au vorbit tot despre un „accident”, au afirmat ulterior că nu vor dezvălui deocamdată cauzele acestuia, din „raţiuni de securitate”.
Noua explozie s-a produs marți dimineața, în jurul orei locale 03:00, la uzina Oxijen din oraşul Baqerchahr, care are 60.000 de locuitori şi este situat la aproximativ 20 km sud de Teheran. Explozia a provocat un incendiu. Sunt doi morţi şi trei răniţi, dintre care doi spitalizaţi, au anunțat autoritățile.
Uzina Oxijen este situată într-o zonă industrială, dar nu se cunosc exact activităţile desfășurate la instalaţia respectivă. Prefectul oraşului, Amin Babai, susține că accidentul a avut loc „din cauza neglijenţei muncitorilor în cursul umplerii unor butelii cu oxigen”. Pompierii au sosit la faţa locului imediat după accident şi au împiedicat ca focul să se extindă, a adăugat el.
La 30 iunie, o explozie a zguduit o clinică în Teheran și s-a soldat cu 19 morţi, după ce focul s-a propagat cu repeziciune. Generalul Hossein Rahimi, şeful poliţiei din Teheran, a negat că accidentul ar putea avea drept cauză un act de sabotaj.
Cu cinci zile mai devreme, la 25 iunie, un rezervor de gaze explodase în sectorul Parchin, în apropiere de un sit militar la Teheran, fără a face victime. Pompierii au stins incendiul, fiind deschisă o anchetă pentru stabilirea cauzelor.
Editare web: Luana Păvălucă