O femeie din statul Kerala, aflat în sudul Indiei, care a suferit dureri cumplite ani de zile din cauza unei intervenții chirurgicale greșite, spune că încă așteaptă ca medicii responsabili să fie pedepsiți.
KK Harshina, de 31 de ani, spune că a trăit cu dureri insuportabile de stomac ani de zile, iar după o radiografie pe care a făcut-o anul trecut s-a descoperit că niște pense chirurgicale au fost uitate în corpul ei, în timpul unei intervenții chirurgicale.
„Nu pot descrie durerea pe care am suferit-o timp de cinci ani”, a declarat Harshina pentru BBC.
Mamă a trei copii, femeia a suferit operații de cezariană la fiecare naștere. Primele două le-a făcut la un spital de stat din orașul Thamarassery, în Kozhikode, în 2012 și 2016. Ultima cezariană a făcut-o la Spitalul Colegiului Medical din districtul Kozhikode, în 2017, pentru a-l naște pe fiul ei.
După această procedură a început să aibă dureri de stomac, spune femeia.
„Când m-am plâns, medicii mi-au spus că am dureri pentru că am făcut a treia cezariană. Mi s-a mai spus că și alte femei sunt în aceeași situație”, a mai spus ea.
Dar durerile au persistat, iar Harshina a consultat mai mulți medici de-a lungul anilor. Asta a costat-o timp și bani, pe lângă chinul pe care l-a îndurat atâta vreme.
Abia în septembrie 2022, când i s-au efectuat investigații pentru o infecție urinară, a aflat care era, de fapt, problema. O radiografie a arătat că în corpul ei se afla o bucată de metal.
Metalul s-a dovedit a fi o pereche de pense, de 6 cm lungime și 5 cm lățime, folosite de medici pentru a bloca vasele de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale. Femeia a suferit o altă intervenție chirurgicală pentru a-i fi îndepărtate instrumentele.
Harshina s-a plâns ministrului sănătății din statul ei, ceea ce a dus la constituirea unei comisii care să investigheze problema. Spitalul Colegiului Medical din Kozhikode a efectuat și o anchetă internă.
Însă ambele investigații s-au blocat.
Spitalul spune că niciun echipament chirurgical nu a dispărut, încercând să sugereze ideea că acestea provin de la una din primele două cezariene. Dar ancheta nu a stabilit niciun responsabil.
O anchetă guvernamentală separată s-a blocat, de asemenea, pentru că nu a reușit să urmărească originea intrumentelor. Niciunul din cele două spitale în care Harshina a suferit intervenții chirurgicale nu le avea în inventar.
La începutul acestei săptămâni, Harshina a intrat în greva foamei în fața spitalului, cerând guvernului local să ia măsuri împotriva celor responsabili. Joi, liderii opoziției locale au convins-o să renunțe la greva foamei, spunând că asta îi afectează sănătatea. Ea continuă să stea în fața spitalului, în semn de protest. „Voi rămâne aici până mi se va face dreptate”, spune ea.
Editor : D.C.