O familie din Africa de Sud a găsit un șarpe în bradul de Crăciun pe care doar ce îl împodobiseră. După ce l-au căutat pe internet, și-au dat seama că este unul dintre cei mai veninoși șerpi din Africa, scrie CNN.
De obicei, lumea așteaptă cu interes și entuziasm să afle ce se ascunde sub bradul de Crăciun, dar, pentru o familie din Africa de Sud, surpriza pândea din înaltul pomului.
Rob și Marcela Wild nu au mai stat nicio secundă pe gânduri și au sunat imediat profesioniștii care se ocupă cu prinderea șerpilor. Ei tocmai descoperiseră unul dintre cei mai veninoși șerpi africani care se ascundea printre globurile și beteaua cu care decoraseră bradul cu câteva ore mai devreme.
După ce au împodobit bradul, cei doi au observat că pisica lor se uită ciudat la crengile pomului. „Pisicile se uitau cu insistență înspre brad și soția mea a zis că probabil e un șoarece undeva înăuntru”, a povestit Rob, un agent de bursă britanic care s-a mutat în Africa de Sud cu soția lui din Costa Rica acum 18 ani.
În scurt timp, au descoperit un cu totul alt animal holbându-se către ei – șarpele boomslang („șarpele de copac”, în olandeză).
„Nu știam ce este la acel moment, dar când am căutat pe Google ce fel de șerpi sunt prin zona noastră, am găsit imediat șarpele boomslang”, a spus Rob. „Mi-am zis 'Sfinte Sisoe, ăsta e regele șerpilor veninoși'”.
Veninul șarpelui boomslang poate fi fatal oamenilor, chiar și în cantități mici
Șarpele boomslang este recunoscut ca o specie timidă, dar este și unul dintre cei mai veninoși șerpi din Africa. Veninul său provoacă hemoragii și poate fi fatal oamenilor, chiar și în cantități mici.
Expertul în prinderea șerpilor, Gerrie Heyns, a confirmat identitatea animalului când a ajuns acasă la familia Wild, din orașul Robertson, regiunea Western Cape. Șarpele era o femelă de un metru jumătate.
Heyns i-a instruit pe cei doi soți să stea cât mai departe de brad, dar să rămână cu ochii pe șarpe până când ajunge el. „Șarpele a stat în pom timp de două ore, până am ajuns eu acolo”, a spus Heyns. Specialistul a folosit clești pentru prinderea șerpilor ca să mute șarpele pe podea, de unde era mult mai ușor de manipulat.
„Odată ce l-am avut sub control, familia s-a putut apropia ca să vadă șarpele. Nu a încercat să îi muște sau să fie defensiv pentru că nu i-am dat niciun motiv să o facă. O situație periculoasă s-a transformat într-un moment entuziasmant pentru copii”, a spus Heyns.
Șerpii au o reputație proastă, cu toate că mușcă foarte rar dacă nu sunt provocați
Heyns a apucat șarpele de spatele gâtului și l-a pus într-un „tub pentru șerpi”. Pentru că era deja întuneric afară, Heyns a luat reptila cu el acasă, acolo unde se va îngriji de ea până duminică, urmând ca apoi să îi dea drumul în sălbăticie.
Heyns a spus că șarpele ar fi intrat în casa familiei Wild în căutare de mâncare, apă și adăpost. „La prima mișcare detectată, a încercat probabil să se refugieze în cel mai apropiat loc, iar acela a fost pomul de Crăciun”, a explicat Heyns.
Heyns, care a ridicat sute de șerpi din casele sud-africanilor, a spus că mușcăturile de boomslang sunt rare. În cei opt ani de muncă, Heyns a fost mușcat de șarpe doar o dată. În acel caz, a fost mușcat doar pentru că nu a realizat că șarpele fusese deja împușcat și devenise foarte defensiv.
Heyns este de părere că reputația șerpilor a fost pătată pe nedrept. „Șerpii sunt foarte reticenți să muște, dar au fost vorbiți de rău foarte mult”, a conchis Heyns.