Motivul exact pentru care dieta afectează creierul în acest mod este încă în curs de investigare. Este posibil ca obezitatea și modelele alimentare bogate în grăsimi saturate să provoace modificări ale metabolismului și neurotransmisiei glutamatului și GABA, așa cum s-a demonstrat în studiile pe animale.
Se crede că alterările distincte ale microbiomului intestinal, datorate modelelor alimentare bogate în grăsimi saturate, au un impact asupra mecanismelor celulare care determină atât producția de GABA, cât și de glutamat.
De asemenea, s-a demonstrat că o dietă bogată în grăsimi saturate și în zahăr reduce numărul interneuronilor parvalbumină, care au rolul de a furniza GABA acolo unde este necesar.
Dietele nesănătoase au, de asemenea, un impact asupra glucozei, făcând să crească glicemia și insulina. Acest lucru crește glutamatul în creier și plasmă, reducând astfel producția și eliberarea GABA.
Având o dietă bogată în grăsimi și colesterol poate provoca schimbări în membranele celulare care modifică și eliberarea neurotransmițătorilor.
Aceste schimbări în chimia creierului ar putea duce la modificări ale volumului materiei cenușii a creierului, așa cum s-a observat în acest studiu.
Așadar, poate exista o relație circulară între a mânca bine, a avea un creier mai sănătos și o bunăstare mentală mai bună și a face alegeri alimentare mai bune pentru a mânca bine.