O dietă de proastă calitate poate duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea, potrivit unui studiu

Data actualizării: Data publicării:
Imagini ale creierului scanat Foto: Shutterstock
Imagini ale creierului scanat Foto: Shutterstock

Un nou studiu dezvăluie că o dietă de proastă calitate poate duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea. Cercetătorii au descoperit că obiceiurile alimentare nesănătoase reduc materia cenușie și modifică nivelul de neurotransmițători din creier, scrie neurosciencesnews.com.

Aceste modificări se corelează cu ruminația, un simptom al stărilor de sănătate mintală (atunci când ne tot gândim la o groază de lucruri, mai ales negative și iraționale - n.tr.). Studiul subliniază importanța unei diete sănătoase pentru bunăstarea mentală.

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Reading, Roehamton University, FrieslandCampina (Netherlands), and Kings College London, și a fost publicată de Nutritional Neuroscience.

Date-cheie ale studiului:
- Dieta de proastă calitate are legătură cu substanța cenușie redusă și dezechilibrul neurotransmițătorilor.
- Schimbările în chimia creierului se corelează cu simptomele de depresie și anxietate.
- Studiul evidențiază relația circulară dintre dietă, sănătatea creierului și bunăstarea mentală.
 
Scanări ale creierului arată modificări ale neurotransmițătorilor și ale volumului de substanță cenușie la persoanele care au o dietă proastă, comparativ cu cei care adoptă o dietă în stil mediteranean, care este considerată foarte sănătoasă.
 
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste modificări sunt asociate cu ruminația, o parte a criteriilor de diagnostic pentru afecțiunile care afectează sănătatea mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

Atunci când o persoană are o alimentație de slabă calitate, în zona frontală a creierului există o reducere a acidului gamma aminobutiric (GABA) și o creștere a glutamatului - ambii neurotransmițători, împreună cu un volum redus al materiei cenușii. Acest lucru ar putea explica asocierea dintre ceea ce mâncăm și cum ne simțim.

Dr. Piril Hepsomali, de la Universitatea din Reading, a declarat: ”În cele din urmă, vedem că persoanele care au o dietă nesănătoasă - bogată în zahăr și grăsimi saturate - au o neurotransmisie excitatorie și inhibitoare dezechilibrată, precum și un volum redus de materie cenușie în partea frontală a creierului.

Motivul exact pentru care dieta afectează creierul în acest mod este încă în curs de investigare. Este posibil ca obezitatea și modelele alimentare bogate în grăsimi saturate să provoace modificări ale metabolismului și neurotransmisiei glutamatului și GABA, așa cum s-a demonstrat în studiile pe animale.

Se crede că alterările distincte ale microbiomului intestinal, datorate modelelor alimentare bogate în grăsimi saturate, au un impact asupra mecanismelor celulare care determină atât producția de GABA, cât și de glutamat.

De asemenea, s-a demonstrat că o dietă bogată în grăsimi saturate și în zahăr reduce numărul interneuronilor parvalbumină, care au rolul de a furniza GABA acolo unde este necesar.

Dietele nesănătoase au, de asemenea, un impact asupra glucozei, făcând să crească glicemia și insulina. Acest lucru crește glutamatul în creier și plasmă, reducând astfel producția și eliberarea GABA.

Având o dietă bogată în grăsimi și colesterol poate provoca schimbări în membranele celulare care modifică și eliberarea neurotransmițătorilor.

Aceste schimbări în chimia creierului ar putea duce la modificări ale volumului materiei cenușii a creierului, așa cum s-a observat în acest studiu.

Așadar, poate exista o relație circulară între a mânca bine, a avea un creier mai sănătos și o bunăstare mentală mai bună și a face alegeri alimentare mai bune pentru a mânca bine.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Acţiunea BLOCADA: control corporal şi al bagajelor, legitimări şi filtre mixte în Sectorul 2
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...