Video O clădire de 7.600 de tone din Shanghai a "mers" 62 de metri către noua sa locație

Data publicării:
cladire
Sursa: Captură video South China Morning Post/YouTube

O școală din Shanghai a fost mutată la o distanță de 62 de metri de locul său inițial folosind o tehnologie nou care imită mersul uman, informează CNN.

Clădirea de 7.600 de tone, construită în 1935, a fost mutată pentru a face loc unui nou centru comercial și unor clădiri de birouri.

Decizia de a muta clădirea face parte din efortul autorităților locale de a conserva structurile istorice, iar deplasarea pe distanța de 62 de metri și rotirea ei cu 21 de grade au durat 18 zile. Operațiunea a fost încheiată pe 15 octombrie, iar clădirea fostei școli va fi transformată într-un centru cultural.

Pentru a realiza această operațiune, inginerii au atașat aproape 200 de suporți metalici sub clădirea de 5 etaje, a explicat Lan Wuji, supraveghetorul proiectului.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Suporții funcționează ca niște picioare robotice și sunt împărțiți în două grupe: când unii se ridică, alții se coboară, imitând mersul uman. Senzorii atașați picioarelor controlează felul în care clădirea se deplasează, a spus Lan. Compania pentru care lucrează, Evolution Shift, a dezvoltat această tehnologie în 2018.

Shanghai pune mare accent pe conservarea clădirilor istorice și operațiuni asemănătoare, dar cu alte tehnologii, au mai avut loc în trecut. În 2003, Sala de concerte din Shanghai, construită în 1930, a fost mutată pentru a face loc unei autostrăzi suspendate. Totodată, un depozit cu 6 etaje construit în anii '30 a fost mutat 38 de metri în 2013.

Cum se mută clădirile

Există diferite feluri prin care o clădire poate fi mutată. Ea poate fi deplasată pe șine sau ridicată și tractată de vehicule.

Școala Lagena din Shanghai, care cântărește 7.600 de tone, prezenta o provocare: avea forma literei T, în timp ce clădirile mutate în trecut erau dreptunghiulare sau păstrate. Forma neregulată înseamna că metodele tradiționale nu ar fi funcționat deoarece clădirea nu ar fi rezistat la forțele laterale aplicate, explicat Lan Wuji, supraveghetorul proiectului.

Clădirea trebuia să fie și rotită la 21 de grade, iar traseul de deplasare nu era drept, ci curbat - acestea fiind alte motive pentru care metodele tradiționale nu puteau fi folosite.

Lan a spus că nu poate vorbi despre costul relocării clădirii și că acesta diferă la fiecare proiect. "În general, este o modalitate mai ieftină decât demolarea și construcția unei noi clădiri în alt loc".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei