Programul va fi înlocuit treptat cu un sistem ce va intercepta doar telefoanele americanilor suspecţi de activităţi teroriste. Însă, conform procedurilor, senatorii vor vota în privinţa acestei chestiuni abia după jumătatea acestei săptămâni.
Democraţii susţin prelungirea programului, care a fost reînnoit în mandatul preşedintelui Barack Obama, şi el democrat.
„Acceptaţi-l (n.r. programul) şi aprobaţi-l. Opozanţii acestei legislaţii bipartizane şi de bun simţ au rămas fără scuze. Aceasta este o criză fabricată şi aşa este. Această problemă ar fi trebuit luată în considerare şi votată în urmă cu o lună”, a declarat Patrick Leahy, senator democrat.
Însă democraţii au avut mâinile legate în faţa republicanilor, care domină atât Senatul, cât şi Camera Reprezentanţilor. Senatorul republican şi candidat la alegerile prezidenţiale din 2016, Rand Paul, a blocat mai multe încercări de a extinde pe termen scurt programul controversat.
„Să ne fie clar! Suntem aici în această seară pentru că preşedintele continuă să desfăşoare un program ilegal. Acesta este doar vârful icebergului despre care discutăm aici. Ne-am dat seama că nu au fost sinceri cu privire la program şi i-am prins. Au spus iar şi iar că nu fac asta, că nu colectează înregistrările noastre, dar asta făceau”, a spus Rand Paul.
Programul a fost legiferat în timpul preşedintelui republican George W. Bush, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Anumite secţiuni din acesta au fost reînnoite sub mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Acesta a furnizat guvernului american instrumentele necesare pentru lupta împotriva terorismului şi a fost deconspirat de Edward Snowden în urmă cu doi ani.
Potrivit acestuia, au fost adunate milioane de convorbiri telefonice din întreaga lume, chiar şi ale liderilor europeni, printre care şi cele ale cancelarului german, Angela Merkel.