Noul Drum al Mătăsii, deschis de spioni

Data publicării:
drumul matasii tren

Noul Drum al Mătăsii, planul grandios pentru care China vrea să cheltuiască până la 1.000 de miliarde de dolari, se face cu metode ce pot fi puse sub semnul întrebării. Un raport al unei companii de securitate cibernetică din America arată că Beijingul se foloseşte de tactici de spionaj virtual pentru a se asigura că niciun stat de pe traseu nu-i pune beţe în roate. De la guverne şi organizaţii neguvernamentale şi până la companii private - China caută să ştie tot ce mişcă. O creştere a acţiunilor de spionaj cibernetic a fost înregistrată acolo unde sunt mulţi bani la mijloc sau unde politicile guvernamentale ar putea frâna megaproiectul Beijingului.

Spionajul cibernetic al chinezilor e strâns legat de noul Drum al Mătăsii. Experţii avertizează că Beijingul se foloseseşte de infrastructura masivă pe care o are la dispoziţie pentru a spiona companiile şi guvernele de pe traseul noii rute ce ar urma să interconecteze Asia, Africa şi Europa. Din sud-estul Asiei şi până în estul Europei, grandiosul plan al Beijingului include peste 70 de ţări - responsabile pentru un sfert din Produsul Intern Brut global.

Potrivit Financial Times, Bejingul ar fi lansat numeroase operaţiuni de spionaj în Belarus, în Maldive, dar şi în unele ministere de externe din Europa şi în organizaţii neguvernamentale, acolo unde Beijingul intuieşte că proiectele viitoare i-ar putea fi afectate.

Au fost atacate adrese de mail sau au fost monitorizate ilegal corespondenţele care aveau legătura cu investiţiile în noua rută comercială. Şi există şi oficiali care deja au tras public un semnal de alarmă: premierul Malaeziei a acuzat Beijingul că a negociat ilegal diverse înţelegeri pentru acordarea unor aşa-numite contracte cu dedicaţie. Totul într-un mod netransparent, în spatele uşilor închise.

Autorii raportului insistă că noul Drum al Mătăsii reprezintă o ameninţate la adresa securitatăţii din mai multe ţări. Chinezii nu numai că nu negociază la vedere, dar mai şi adună date sensibile pentru a neutraliza adversarii. E o chestiune extrem de sensibilă, cu importante consecinţe de ordin diplomatic.

În ţările de pe traseul megaproiectului comercial sunt înfiinţate diverse platforme de comerţ electronic, reţele telecom. Companiile de logistică, instituţiile financiare, chiar şi hotelurile devin terenuri de pe care se pot culege date, care pot fi apoi centralizate direct în centre de analiză din Beijing.

Experţii în cibernetică americani susţin că unul dintre grupurile de hackeri, care lucrează direct cu Beijingul, ar fi targetat Belarusul, acolo unde China ridică cel mai mare parc industrial din Europa. Coincidenţă sau nu, compania de stat chineză ZTE se numără printre investitorii parcului. Este vorba de aceeaşi companie căreia recent i s-a interzis accesul pe unele pieţe din America, tocmai din cauza unor suspiciuni de spionaj.

Noul Drum al Mătăsii, pentru care China vrea să investească peste 900 de miliarde de dolari până în 2030, e un proiect-mamut care presupune şosele şi căi ferarate de mii de kilometri între Asia şi Europa, porturi şi aeroporturi, uzine, gazoducte şi centre de logistică. E cel mai mare program de dezvoltare la nivel mondial, după planul Marshall, prin care americanii au sprijint reconstrucţia Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial. Dincolo de grandoarea proiectului, se evidenţiază însă ambiţiile geopolitice şi economice ale Beijingului, care caută să devină prima economie a lumii. Din partea europenilor, s-a tot sperat că iniţiatorii acestui proiect se vor adapta la regulile occidentale.

De cealaltă parte, vocile optimiste cred că noul Drum al Mătăsii reprezintă o oportunitate pentru ţările europene, confruntate cu protecţionismul american şi cu o posibilă ieşire a Statelor Unite din zona comerţului liber. Dar e important ca parteneriatul să fie unul real şi transparent. Chinezii nu prea dau semne că merg în această direcţie. Un coridor comercial, terestru ori maritim, nu trebuie să aibă doar un singur sens, așa cum îşi doreşte Beijingul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei