2016 a fost anul în care s-au construit cei mai mulţi zgârie-nori din istorie. Este, de asemenea, al treilea an la rând când se bate acest record şi trebuie să subliniem că nu e neapărat o performanţă fericită. Istoric, de câte ori s-au înfierbântat imobiliarele de-au răsărit turnuri după turnuri la scurt timp a urmat o criză. De această dată, toată frenezia construcţiilor e "made in China".
Ambiţii până la cer. 128 de zgârie nori au fost construiţi anul trecut, iar mai bine de jumătate dintre ei au apărut în China. Este al nouălea an la rând când chinezii conduc clasamentul mega-construcţiilor la o distanţă uriaşă faţă de locul doi.
Dacă în China s-au ridicat 84 de clădiri de peste 200 de metri înălţime, în Statele Unite s-au ridicat doar şapte, iar în Europa, două. Dintre care una în Moscova. Vostok Tower, la care s-a lucrat 11 ani şi-a fost oprit de două ori din cauza crizei, este astăzi cea mai înaltă clădire din Europa. Pe continent anul trecut s-au ridicat cele mai puţine turnuri din 2009 încoace.
Dar compenseaza chinezii. Nu doar că au construit cei mai mulţi zgârie nori din lume, dar l-au construit şi pe cel mai mare. Cu 530 de metri înălţime şi 111 etaje, centrul financiar Guangzhou este cel mai înalt turn ridicat anul trecut în lume. Se estimează că a costat undeva la 1,5 miliarde de dolari şi e noua faţă a boomului chinezesc.
Sectorul construcţiilor de acolo clocoteşte de ani buni în ciuda avertismentelor ca piaţă e într-o bulă speculativă. În momentul de faţă în clasamentul celor mai înalte 20 de turnuri ridicate în 2016, 14 sunt în China. Consiliul clădirilor înalte şi al habitatului urban, organizaţia americană care elaborează raportul anual al marilor construcţii, pune numărul mare de zgârie nori construiţi în ţara asiatică pe seama urbanizării masive de acolo. Pe de altă parte, guvernul subvenţionează puternic industriile cimentului, oţelului şi a sticlei iar investitorii au acces la împrumuturi la dobânzi foarte mici ceea ce face ca proiectele să fie mai ieftin de realizat decât în condiţii normale. Economia Chinei însă încetineşte iar mulţi analişti i-au prezis chiar un şoc financiar, tocmai din cauza nivelului uriaş de datorii din economie. În construcţii însă, cânta încă muzica. În momentul de faţă sunt în şantier nu mai puţin de 328 de zgârie nori.
Ambiţiile au însă şi o parte proastă. Bancherii de la Barclays înregistrează evoluţia mega-proiectelor de decenii întregi şi au observat un model care dă de gândit. Recordurile în materie de turnuri se bat cu puţin timp înainte să izbucnească o recesiune. Când a început Marea Depresiune în 1929, trei din cele mai înalte clădiri din lume erau în construcţie - 40 Wall Street, clădirea Chrystler şi The Empire State Building. În 2007, venirea crizei a fost prevestită din nou de indici imobiliari similari.