Opoziţia are o altă părere, susţine că scrutinul a fost fraudat. Rezultatele oficiale vor fi anunţate oficial, mâine.
Opoziţia de la Cairo a acuzat caracterul islamist al legii fundamentale a ţării, care va limita drepturile şi libertăţile minorităţilor etnice şi religioase, dar şi ale egiptenilor seculari. Frăţia Musulmană, organizaţia islamistă din care provine preşedintele Mohamed Mursi, este acuzată că a redactat legea doar în interes propriu.
În ceea ce priveşte corectitudinea consultării populare, părerile oamenilor de rând sunt împărţite.
„Referendumul a fost fraudat. 70% dintre egipteni sunt ingnoranţi şi analfabeţi, iar aceşti 70% controlează 30% din populaţie care este educată”, spune un alegător.
Dacă noua lege fundamentală va fi aprobată, în Egipt vor fi convocate alegeri legislative, în termen de două luni.
Controversatul proiect de Constituţie a aruncat Egiptul într-o gravă criză politică. Vicepreşedintele republicii Mahmoud Mekki şi-a anunţat demisia, iar informaţii contradictorii circulă în legătură cu o decizie asemănătoare a guvernatorului Băncii Centrale.
Egiptul a trecut în ultima perioadă prin violenţe provocate de adoptarea de către preşedintele Mohammed Morsi a unui decret care-i sporea prerogativele. Apoi, preşedintele a grăbit scrierea unei noi constituţii cu un puternic caracter islamist, lucru care a dus la confruntări de stradă între islamişti şi membrii opoziţiei, soldate cu zeci de morţi şi răniţi.