În toate ţările care au fost lovite de valul seismic se desfăşoară ceremonii în memoria victimelor. Oamenii aprind lumânări şi ţin un moment de reculegere.
În Indonezia, ţara care a fost cel mai greu încercată de catastrofă, localnicii vor lansa în aer lampioane aprinse, în amintirea celor care au fost înghiţiţi de valuri.
Tsunami-ul, care a fost provocat de un cutremur de magnitudine 9,3, a lăsat în urmpă cel puţin 230.000 de morţi şi mii de dispăruţi. A fost unul dintre cele dezastrele naturale cu cele mai multe victime, din ultimii sută de ani.
Seismul de pe 26 decembrie 2004 a durat zece minute și a fost atât de puternic încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru. Iar apa s-a revărsat cu o furie de neimaginat.
În total au fost afectate 14 ţări, cu ieşire la Oceanul Indian, din Thailanda până în India, Sri Lanka şi chiar coasta de est a Africii. Peste două milioane de persoane au rămas fără adăpost. Reconstrucţia zonelor devastate a costat 10 miliarde de dolari. După catastrofă, autorităţile s-au mobilizat pentru a pune la punct un sistem de avertizare în caz de tsunami.
Specialiştii au avertizat că falia care a declanşat dezastrul din 2004 se poate zgudui din nou cu aceeaşi ferocitate, în următoarele decenii.