Regimul de la Phenian îi persecută pe toți cei care practică religia pe teritoriul Coreei de Nord, arată un studiu al guvernului american. Iar în unele cazuri, pedepsele includ încarcerări, tortură sau chiar execuții. Însă în ciuda acestor pericole, tot mai mulți nord-coreeni încep să descopere puterea religiei, prin intermediul bisericilor secrete.
Departamentul de Stat al SUA a făcut public un raport anual despre libertatea religioasă în țările din lume, iar Coreea de Nord este trecută pe lista statelor în care oamenilor le este refuzat „dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie”.
„Guvernul continuă să conducă țara cu o mână de fier și să îi persecute pe toți cei implicați în activități religioase, prin execuții, tortură, bătăi sau arestări. Între 80.000 și 120.000 de prizonieri politici, unii închiși pe motive religioase, ar fi ținuți în lagăre, în zone izolate, în condiții imposibil de imaginat”, se arată în raport.
Aceste afirmații sunt susținute și de un dezertor nord-coreean, care face acum parte din Coaliția Internațională pentru Oprirea Genocidului din Coreea de Nord, un ONG cu sediul la Seul.
„Persecutarea poporului din motive religioase încă există și este mai puternică acum ca niciodată”, a declarat dezertorul, care și-a păstrat anonimatul, pentru cotidianul The Telegraph. Acesta susține că, în ultimii ani, bisericile secrete au început să capete tot mai multă putere, pe măsură ce populația nu îl mai venerează pe dictatorul nord-coreean și începe să își caute o altă sursă de speranță.
„În trecut, oamenilor li se spunea să venereze familia Kim ca pe Dumnezeu, însă tot mai mulți nord-coreeni nu îl mai respectă pe Kim Jong-un. Asta înseamnă că ei caută altceva în care să creadă. În unele locuri, acest fenomen a dus la apariția mai multor șamani, dar și biserica creștină este în plină ascensiune. Chiar dacă oamenii știu că ar putea fi condamnați la închisoare sau chiar mai rău, ei aleg să se roage în continuare, ceea ce înseamnă că apar primele fisuri în regimul nord-coreean”, mai spune dezertorul nord-coreean.