Noile temeri ale oamenilor: între atentate și pierderea telefonului

Data actualizării: Data publicării:
ecran telefon
Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei, care poate fi descărcată gratuit din AppStore sau PlayStore.

Teama de a pierde telefonul mobil este aproape la fel de stresantă pentru oameni ca frica de un atac terorist, afirmă un studiu efectuat recent în Marea Britanie, relatează Agerpres.

smartphone tehnologie aplicatie

Cercetarea realizată de The Physiological Society, prin care 2.000 de persoane au fost rugate să clasifice nivelul de stres resimțit ca urmare a diverse evenimente, a concluzionat că deși situații evidente precum decesul unei persoane dragi sau riscul de îmbolnăvire ocupă primele poziții, preocupările legate de furtul identității, întârzierea mijloacelor de transport în comun sau chiar plecatul în concediu au un efect aproape la fel de mare, potrivit The Telegraph.

Stresul declanșat de teama față de un atac terorist s-a situat pe locul 13 în acest top al evenimentelor cele mai stresante, cu doar o poziție deasupra pierderii telefonului mobil și cu mult sub plănuirea nunții sau schimbarea locuinței.

Studiul a demonstrat de asemenea că femeile resimt un nivel mai mare de stres în comparație cu bărbații, în special în ceea ce privește decesul unei persoane apropiate, riscul de boală, pierderea telefonului mobil și ieșirea din Uniunea Europeană — Brexit.

Dr. Lucy Donaldson, președinta Comitetului de politici al The Physiological Society, susține că „lumea modernă aduce noi tipuri de stres pe care nu ni le-am fi imaginat în urmă cu 50 de ani, printre care se numără social media și smartphone-urile”.

Aceasta a declarat că este „uimitor că pentru fiecare eveniment din acest studiu, de la probleme financiare până la Brexit, femeile au raportat niveluri mai ridicate de stres față de bărbați”. „Acest lucru ar putea avea un impact real asupra sănătății lor”, a spus Donaldson.

Deși multă lume este conștientă de urmările stresului asupra bunăstării mentale, este important să fie luat în calcul și impactul său asupra sistemelor corpului. Creierul, sistemul nervos și sistemul hormonal reacționează la stres și afectează inima, imunitatea și aparatul digestiv. În perioadele lungi de stres efectele se resimt asupra întregului organism și pot duce la apariția unor boli precum ulcere sau creșterea riscului de atac de cord”, a atras atenția specialista.

Cercetarea a avut la bază testul de stres al lui Holmes și Rahe, alcătuit în 1967 pentru a se determina modul în care oamenii sunt afectați de diverse evenimente din viața cotidiană. Prin comparație, s-a observat că, deși decesul unei persoane apropiate s-a aflat pe primul loc în ambele teste, oamenii din ziua de azi sunt mult mai puțin afectați de divorț decât în anii '60.

De asemenea, concluziile arată că nivelurile de stres par să se accentueze odată cu înaintarea în vârstă, persoanele mai în vârstă făcându-și mult mai multe griji cu privire la riscul de îmbolnăvire decât cele mai tinere.

The Physiological Society speră ca acest studiu să crească nivelul de conștientizare cu privire la efectele stresului asupra funcțiilor corpului, mai arată sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Cum se menține Anca Țurcașiu în formă. Imaginile care au stârnit comentarii: „Ești femeie la peste 50 de ani...
Film Now
Pierce Brosnan, grijuliu și protector, alături de frumoasa sa nepoată, Isabella. Tânăra de 26 de ani este...
Adevarul
Cât de realistă este „umbrela nucleară” propusă de Macron pentru a apăra Europa de amenințarea rusă
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Helen Mirren critică franciza James Bond: „Nu mi-a plăcut niciodată”. Este însă fanul unui actor anume...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...