Reporterii BBC au ajuns într-o locație secretă de antrenament din regiunea Cernigău, de unde noii recruți ucraineni sunt trimiși rapid pe câmpul de luptă, în efortul de a opri avansul Moscovei în Ucraina. Cel mai frapant aspect este vârsta noilor recruți. Majoritatea par să aibă 40 și 50 de ani.
Printre contingentul încărunțit se află și Rostyslav, a cărui soție și doi copii îl așteaptă acasă, în regiunea Odesa. Acum o lună era șofer. Luna viitoare s-ar putea trezi luptând pe pământ rusesc, Ucraina promițând că va păstra pământul pe care l-a ocupat în regiunea Kursk în timpul incursiunii sale fulger de acum o lună.
„Cred că acesta este lucrul corect de făcut”, spune el despre operație.
„Uite de cât timp sunt pe pământul nostru. Suferim de atât de mult timp, trebuie să facem ceva. Nu poți sta acolo în timp ce ei ne capturează teritoriul. Ce vom face atunci? Vom deveni sclavii lor?”, mai spune recrutul.
Antrenamentul reflectă programul accelerat pe care îl traversează noii soldați ai armatei, în timp ce Ucraina încearcă să facă față mulțimii de oameni pe care Rusia o trimite în prima linie.
Sub soarele arzător, noii recruți ucraineni sar și ies din vehiculele de luptă blindate de fabricație americană și deschid focul asupra țintelor pozițiilor inamice. Într-o pădure din apropiere, un atac rus simulat asupra tranșeelor ucrainene este respins în timp ce bubuituri de la un exercițiu cu grenade cutremură câmpia.
La doi ani și jumătate de război, Ucraina are nevoie disperată de mai multe trupe și are acum în vigoare o nouă lege de conscripție care a redus vârsta bărbaților de la 27 la 25 de ani. Serviciul militar pentru femei nu este obligatoriu.
Majoritatea noilor recruți sunt bărbați în vârstă
Un soldat spune că dacă noii recruți nu au dobândit suficiente abilități de luptă, nu vor fi trimiși în prima linie.
„Nu îi vom trimite la moarte”, spune el tăios.
Ucraina se află în urmă în părți cheie de pe frontul de luptă acasă, în special în jurul orașului important din punct de vedere strategic Pokrovsk din Donețk. Dar incursiunea de luna trecută în Rusia a ridicat moralul și a adăugat o nouă dimensiune războiului.
Cu toate acestea, Kievul duce acum o bătălie pe un alt front și acesta este un pariu personal imens pentru președintele Zelenski.
Generalii săi au de luat decizii strategice grele cu privire la unde să-și trimită noii recruți.
Maxim, un constructor de 30 de ani, pare a fi cel mai tânăr dintre ei.
„Trebuie să ne antrenăm, să ne antrenăm și să ne antrenăm din nou. Cu cât ne antrenăm mai mult, cu atât vom învăța mai mult aici. Ne va ajuta în prima linie. Suntem gata să ne apărăm pământul fie în Donbas, fie în Kursk”, spune el mândru, dar cu un râs nervos.
Anterior, în regiunea Sumî a Ucrainei, reporterii au ajuns sub escortă militară la o nouă bază ucraineană la doar câteva mile distanță de granița cu Rusia.
„Soldații ruși care s-au predat, i-am luat prizonieri de război. Noi i-am ucis pe rușii care ne-au atacat.” Este un rezumat clar de la comandantul ucrainean care poartă indicativul Storm - „Furtuna”.
Brigada sa „22 Mecanizată” a fost prima care a intrat pe teritoriul Rusiei.
„Am mers departe în regiunea Kursk. Eram singura echipă în ofensivă. Eram pe pământ străin și ne simțeam străini. Nu la noi acasă”, a spus acesta.
La fel ca toți militarii ucraineni întâlniți, Storm – „Furtuna” este, de înțeles, reticent să ofere orice informații operaționale care i-ar putea ajuta pe ruși.
„Îndeplinim o comandă. Vom fi acolo atâta timp cât ni se va spune. Dacă ni se spune să mergem înainte, vom merge înainte. Dacă ne spun să ne retragem, ne vom retrage. Dacă avem un ordin de a merge mai departe, putem ajunge la Moscova – și vom arăta ce înseamnă Ucraina și cum sunt băieții noștri – adevărați cazaci”, a spus acesta.
Ucraina a trimis până la 10.000 de trupe de elită în Rusia, în ofensiva din Kursk. Ministerul rus al Apărării susține că Kievul a suferit mii de victime.
Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat că rușii au trimis acum 30.000 de soldați să apere Kursk. Toate aceste cifre sunt greu de verificat.
„Vreau ca acest război să se încheie”
Într-o altă locație clandestină, o echipă coboară dintr-un vehicul blindat de recuperare Bergepanzer de fabricație germană. Șoferul, care poartă indicativul „Producător”, este tată a doi copii, pe care nu i-a văzut de trei ani. Ei au fugit în Italia împreună cu mama lor în săptămânile de după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
„Vreau ca acest război să se încheie”, spune el, obosit, într-o engleză foarte bună. „Asta pentru că nu există niciun motiv pentru acest (război). Un bărbat, Vladimir Putin, a atacat țara noastră. Deci ce trebuie să facem? Trebuie să ne apărăm casa. Apărând, apărând, apărând. Dar Ucraina este țara mai mică.”
Prin asumarea luptei în Rusia, Ucraina și-a galvanizat publicul, dar și-a îngrijorat pe unii aliați care se tem de răspunsul lui Vladimir Putin și de spectrul unui conflict mai larg.
Până acum, președintele Putin a ignorat în mare măsură, cel puțin public, rana provocată de partea țării sale. Ucraina spune că, spre deosebire de Rusia, nu are rezerve nelimitate de soldați pentru a-i catapulta în prima linie.
Președintele Zelenski susține că o asistență mult mai mare americană și europeană în apărarea aeriană este mai vitală ca niciodată și că trebuie acordată urgent permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de fabricație străină pentru a lovi mai departe în Rusia.
Mai ales acum că Kievul duce o bătălie în țară și în străinătate.
Rostyslav, care tânjește să se întoarcă la Odesa, consideră că președintele său are perfectă dreptate.
„Rușii pot ajunge pe teritoriul nostru cu arme cu rază lungă de acțiune și noi nu avem o astfel de armă pentru a ajunge pe teritoriul lor. Nu mai suportăm asta”, explică el. „Dorim să lovim Moscova pentru a pune capăt acestui război murdar. Copiii și civilii suferă, toată lumea suferă”.
Editor : M.I.