Avioanele americane au lovit rafinăriile improvizate din oraşele siriene Alep, Idlib şi Raqqa, una dintre principalele surse de venit ale Statului Islamic. Analiştii spun că gruparea teroristă câştiga în jur de 3 milioane de dolari pe zi din vânzarea petrolului sirian pe piaţa neagră. Islamiştii au avertizat statele occidentale şi aliaţii lor arabi că se vor răzbuna pentru atacuri.
În acelaşi timp, şase avioane britanice au participat la o misiune de 7 ore deasupra Irakului. Aeronavele, care au decolat de la o bază din Cipru, nu au atacat nici o ţintă, dar oficialii britanici spun că au adunat informaţii preţioase despre operaţiunile Statului Islamic.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că şi ţara sa va participa la efortul internaţional împotriva islamiştilor din Siria şi Irak, dar a cerut şi o intervenţie terestră, care să vină în sprijinul raidurilor aeriene.
„O să oferim sprijinul nostru. Nu se poate să nu ne implicăm”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.
Preşedintele american Barack Obama a recunoscut că a subestimat situaţia din Siria şi impactul pe care războiul civil l-a avut asupra dezvoltării grupărilor radicale.
„În ultimii ani, în urma haosului din timpul războiului civil sirian, cu regiuni întinse din această ţară neguvernate, ei au fost capabili să strângă rândurile, să profite de acest haos şi să atragă luptători străini care cred în inepţiile lor jihadiste”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
Până acum, peste 60 de ţări şi organizaţii internaţionale s-au alăturat coaliţiei internaţionale create de Statele Unite pentru a lupta cu Statul Islamic.