Dar în ultimul set de teste, în septembrie, doar 44 de persoane din 1.000 au fost pozitive la anticorpi.
„Imunitatea scade destul de rapid, suntem la doar trei luni de la prima noastră rundă de teste și demonstrăm deja o scădere cu 26% a anticorpilor”, a declarat prof. Helen Ward, unul dintre cercetători.
Scăderea a fost mai mare la cei cu vârsta peste 65 de ani, în comparație cu grupele de vârstă mai tinere, și la cei fără simptome comparativ cu cei care au avut forme mai severe de COVID.
Numărul lucrătorilor din domeniul sănătății cu anticorpi a rămas relativ ridicat, ceea ce cercetătorii sugerează că se poate datora expunerii regulate la virus.
Speranța cercetătorilor este că a doua infecție va fi mai ușoară decât prima, chiar dacă imunitatea scade, deoarece corpul ar trebui să aibă o „memorie imună” a primei infectări și ar trebui să știe cum să se lupte cu virusul.
„Răspunsul la vaccin se poate comporta diferit de răspunsul la infecția naturală, astfel nevoia unui vaccin este încă foarte mare”, a declarat profesorul Paul Elliott, directorul studiului REACT-2.
Nu este pentru prima dată când cercetătorii avertizează că imunitatea organismului după infecția cu coronavirus este de scurtă durată.
Un studiu din China publicat în jurnalul științific Nature Medicine la data de 18 iunie, evidențiază că nivelurile unui anticorp din organismul pacienților vindecați de COVID-19 au scăzut brusc în două-trei luni după infectare.
De asemenea, un alt studiu, de această dată din Finlanda, arăta că anticorpii pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 se menţin în organism după infectare, însă oferă imunitate pentru o perioadă de doar câteva luni.