În plus, au stabilit acţiuni privind planul de neutralizare a arsenalului chimic sirian. Deocamdată, regimul de la Damasc a făcut un prim pas pentru evitarea unei interventii militare: a cerut oficial aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a pus însă o condiţie Washington-ului: să nu mai furnizeze muniţie şi ajutoare opozanţilor regimului.
Bashar al-Assad a promis că Damascul îşi va plasa arsenalul chimic sub control internaţional la 30 de zile după ce va preda informaţiile legate de acesta.
Statele Unite vor o acţiune rapidă şi cer Siriei să nu tragă de timp.
„În opinia noastră, cuvintele regimului sirian nu sunt de ajuns. Acesta nu este un joc. I-am spus-o şi prietenului meu Serghei (Serghei Lavrov, ministrul rus de externe - n.red.), când am vorbit iniţial despre aceasta. Trebuie să fie adevărat. Trebuie să fie real. Trebuie să fie complet. Trebuie să fie verificabil şi credibil”, a declarat secretarul de Stat al SUA, John Kerry.
Planul rus privind Siria are patru etape. După ce aderă la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice, Siria trebuie să declare ce tipuri si ce cantitate de arme detine, iar apoi să permită inspectorilor ONU să verifice informaţiile. Abia apoi armele ar urma să fie distruse.
Experţii estimează că neutralizarea arsenalului chimic sirian, în plin război civil, va fi o operaţiune foarte grea.
Potrivit „The Wall Street Journal”, Siria a început să-şi răspândească arsenalul chimic în 50 de locuri diferite, cu scopul de a complica misiunea celor care ar urma să îl preia sub control.
Washington-ul a ameninţat însă din nou că va interveni militar în statul sirian, dacă regimul de la Damasc nu se va ţine de cuvânt.
De partea cealaltă, Rusia a anunţat că va trimite încă trei nave de război în Marea Mediterană, pe lângă cele şapte aflate deja în zonă.