Miniştrii Apărării din NATO discută chiar la această oră noua strategie de descurajare a ameninţărilor de pe flancul estic al Alianţei. Unul dintre planurile ce ar putea fi aprobat azi prevede o forţă de 6.000 de soldaţi care să se rotească în şase ţări aliate de pe flancul estic, gata să intervină imediat ce o ameninţare precum cea rusească şi-ar face simţită prezenţa.
Potrivit noii strategii de descurajare a ameninţărilor din Europa, una dintre componentele esenţiale ar fi crearea unui contingent de 500 până la 1.000 de soldaţi care să fie detaşat în fiecare dintre ţările de pe flancul estic, precum Ţările Baltice, Polonia, România şi Bulgaria.
„Mă aştept ca miniştrii Apărării din NATO să fie de acord să consolideze dezvoltarea prezenţei pe flancul de est al Alianţei noastre. Această decizie va transmite un mesaj clar. NATO va răspunde ca un întreg în faţa oricărei agresiuni asupra oricărui aliat”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Trupele ar fi însoţite de un adevărat arsenal, care cuprinde rachete sol-aer, dar şi avioane şi elicoptere de luptă.
Trimisul special Digi 24 la Bruxelles a precizat că surse din cadrul NATO au confirmat pentru Digi24 faptul că miniştrii Apărării discută în aceste zile la Bruxelles despre un nou plan de întărire a securităţii pe flancul estic. Discuţiile sunt, însă, la început. Miniştrii Apărării vor aproba doar de principiu această idee urmând ca militarii să hotărască de câte trupe este nevoie pentru ca, mai apoi, la summitul de la Varşovia să se ia decizia finală.
Din noua strategie de descurajare a ameninţării ruseşti face parte şi anunţul administraţiei Obama, care a cerut Congresului aprobarea unui buget militar pentru Europa Centrală şi de Est de patru ori mai mare. O parte din cele peste trei miliarde de dolari ar putea reveni şi României.
„Cred că o contribuţie foarte importantă la această strategie de descurajare a fost anunţul SUA din urmă cu o săptămână că în următorul an vor creşte de patru ori angajamentul financiar american. Ceea ce înseamnă practic că Statele Unite îşi vor dubla prezenţa militară în Europa”, a subliniat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.
Actuala reuniune ministerială a NATO, care durează două zile, pregăteşte summitul Alianţei de la Varşovia din iulie.
Citiți și: