În filmul Moon, personajul principal era un miner care exploata resursele energetice ale Lunii. Agenția Spațială Americană vrea să transforme însă științifico-fantasticul în realitate prin noul său program de minerit spațial. NASA va organiza o licitație pentru desemnarea companiilor private care vor dezvolta echipamente capabile să extragă minereurile rare depozitate sub scoarța Lunii.
În mostrele aduse de-a lungul timpului de sondele trimise pe satelitul natural al Pamântului a fost găsit inclusiv litiu, folosit la acumulatorii telefoanelor, laptopurilor și maoinilor electrice, dar și heliu 3, folosit în medicină.
NASA vrea să aibă pregatite echipamentele de minerit lunar pentru momentul în care țările membre ONU vor renunța la tratatul spațiului cosmic pe care l-au semnat la finele anilor 60. Acel tratat interzice revendicarea resurselor minerale de pe Lună, însă în perioada în care a fost semnat, tehnologiile miniere nu erau suficient de avansate cât să permită folosirea lor în spațiul cosmic.
Experții consideră că în ziua de azi, o sondă capabilă să scoată petrol de pe fundul mării ar putea fi modificată astfel încât să poată extrage minerale de sub scoarța Lunii, cum vrea NASA, sau din asteroizi, cum vrea Planetary Resources.
Cu finanțare din partea mai multor miliardari, printre care se numără și regizorul James Cameron, Planetary Resources vrea să trimită echipamente miniere pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar. Și nu este singura companie privată care are acest obiectiv.