Rusia îşi consolidează capacităţile militare în enclava Kaliningrad . A format deja o divizie autonomă de infanterie motorizată care includee un regiment de tancuri. Anunțul a fost făcut de un amiral al marinei ruse, care a invocat necesitatea de a răspunde la ceea ce el a calificat drept „o acumulare de capacităţi ale NATO” în apropierea frontierei ruse, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Kaliningradul este o enclavă rusă la Marea Baltică, situată între Lituania şi Polonia, ţări membre ale UE şi NATO. Moscova a ocupat această regiune care făcea parte din Germania la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În prezent, Kaliningradul este baza Flotei Rusiei din Marea Baltică, iar avioane militare ruse şi ale NATO se interceptează deseori în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Baltice.
Această consolidare militară reprezintă un răspuns la acţiunile NATO, a spus amiralul Flotei ruse din Marea Baltică, Aleksandr Nosatov. El a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de desfăşurarea unei unităţi blindate de tancuri şi a mai multor unităţi tactice multinaţionale şi a altor unităţi de atac în vecinătatea frontierei vestice a Rusiei.
„Ca răspuns la această ameninţare, conducerea forţelor armate a fost obligată să ia măsuri. Una dintre acestea a constat în formarea unei divizii autonome de infanterie motorizată care s-a alăturat corpului Flotei din Marea Baltică”, a spus el.
„Noua unitate este compusă din regimente separate de infanterie mecanizată, artilerie şi tancuri”, a adăugat Nosatov.
În enclavă urmează să sosească 30 de tancuri noi T-72B3M , o corvetă navală echipată cu rachete de croazieră şi un număr neprecizat de avioane de vânătoare Suhoi SU-30SM, a precizat amiralul. El a adăugat că măsurile de consolidare a capacităţilor militare ruseşti din enclava Kaliningrad vor continua şi anul viitor.
Noua desfăşurare de forţe a Moscovei survine în timp ce legăturile între Rusia şi Occident au ajuns la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece, tensionându-se îndeosebi după anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, acuzaţiile de ingerinţă în alegerile americane din 2016 şi implicarea militară a Moscovei în Siria.
Editor : Monica Bonea